Duş rece polonez pentru preşedinţia UE

Duş rece polonez pentru preşedinţia UE

Preşedintele polonez Lech Kaczynski a anunţat ieri, în ziua inaugurală a mandatului Franţei în fruntea UE, că nu va semna ratificarea Tratatului. Kaczynski a dat, astfel, încă o lovitură Tratatului de la Lisabona, respins la referendumul irlandez.

Ambiţiosul program francez pentru cea de-a doua jumătate a anului politic comunitar - perioadă în care Parisul va conduce Uniunea Europeană - a primit ieri primele „duşuri reci“, informează AFP şi Reuters.

După ce luni după-amiază preşedintele francez, Nicolas Sarkzoy, şi-a prezentat pe larg proiectele la televiziune, ieri, în chiar ziua inaugurală a mandatului Franţei în fruntea UE, un cor de voci din interiorul, dar şi din exteriorul blocului comunitar a semnalat că nu toate ideile Franţei se bucură de susţinere sau de acceptul organizaţiilor internaţionale. Kaczynsky consideră „fără obiect“ Tratatul Lisabona

După respingerea Tratatului de la Lisabona la referendumul din Irlanda - un vot care a complicat deja substanţial agenda europeană a Parisului -, liderul polonez Lech Kaczynski a decis să folosească prima zi a preşedinţiei franceze pentru a da încă o lovitură documentului menit să reformeze instituţiile comunitare.

Într-un interviu acordat cotidianului polonez „Dziennik“, conservatorul Kaczynski a anunţat că nu-şi va pune semnătura pe legea poloneză de ratificare a Tratatului Lisabona pentru că, în viziunea sa, după respingerea din Irlanda, documentul a rămas „fără obiect“.

Guvernul francez a reacţionat imediat: premierul François Fillon a declarat că ratificarea trebuie să continue, în timp ce Ministerul de Externe francez a anunţat consultări cu Varşovia pentru „a afla cum să depăşim această situaţie“. Diplomaţii francezi au ţinut totodată să observe public că Kaczynski nu a declarat că nu va ratifica „niciodată, ci numai deocamdată“.

Şi Comisia Europeană a reacţionat, reamintind că liderul polonez a fost un actor-cheie la negocierile Tratatului şi că Polonia s-a angajat să ratifice documentul. Dornic să-şi refacă popularitatea prin supralicitarea euroscepticismului polonez, Kaczynski va fi însă greu de convins. Deşi atât premierul liberal Donlad Tusk, cât şi preşedintele Dietei, Bronislaw Komorowsk, i-au cerut preşedintelui să revină asupra deciziei anunţate în presă, conform Constituţiei Poloniei, preşedintele ţării are dreptul, dar nu este obligat să ratifice o lege, chair dacă legislativul şi guvernul o cer.

OBIECŢII DE LA ONU

Avertizări privind politica UE antiimigraţie

Tot în prima zi de preşedinţie franceză a UE, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (HCR) a avertizat Parisul cu privire la planurile privind uniformizarea politicilor celor 27 de state UE în privinţa imigraţiei. Purtătoarea de cuvânt a HCR, Jennifer Pagonis, a atras atenţia Franţei că politica UE privind imigraţia nu trebuie să încalce drepturile omului şi nici să lezeze protecţia refugiaţilor, garantată de convenţiile internaţionale. Linia antiimigraţie adoptată recent de UE cu sprijinul lui Sarkozy, dar şi al altor state comunitare a fost deja criticată de Naţiunile Unite, care au dezavuat proaspăt adoptata directivă europeană ce îngrădeşte drepturile imigranţilor.

Ne puteți urmări și pe Google News