Evenimentul ZileiInternationalDupă patru ani frenetici i-a venit rândul lui Biden (editorial)

După patru ani frenetici i-a venit rândul lui Biden (editorial)

După patru ani frenetici i-a venit rândul lui Biden (editorial)
America și restul lumii salută astăzi un președinte american care prevestește o nouă eră. După patru ani de regim frenetic marcat de incitare, înșelăciune și neadevăruri diseminate consecvent de Donald Trump, speranța că Joe Biden va putea reabilita pământul pârjolit lăsat în urmă de președintele încă în funcție pare realistă.

Trump, al cărui slogan de șapcă de baseball a fost „Facem America măreață din nou”, a făcut tot posibilul pentru a realiza fix opusul. America lui Trump are una dintre cele mai ridicate rate de infectare cu coronavirus din lume, și-a deteriorat relațiile cu UE, a pornit un război comercial cu China și vede cum i se disipează influența în Orientul Mijlociu.

Asta i-a lăsat Trump lui Biden pe birou, iar cel din urmă va avea nevoie de tot ajutorul pe care-l poate primi pentru a face ordine pe el.
Trump a lăsat totuși în urmă și o rază de lumină: normalizarea relațiilor dintre Israel și patru state arabe, mediată de el. E o realizare incredibilă care ar fi putut necesita mulți ani dacă Trump n-ar fi presat pentru ea și n-ar fi susținut-o.

După patru ani frenetici i-a venit rândul lui Biden

Dacă victoria lui Biden în noiembrie a fost percepută de cea mai mare parte a lumii drept o adiere proaspătă de rațiune și umanitate, guvernul israelian și premierul Benjamin Netanyahu au fost cuprinși de jale și teamă.

După un președinte care a adoptat cu entuziasm orice capriciu al lui Netanyahu, și-a rupt legăturile cu palestinienii, a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului și Înălțimile Golan drept parte a teritoriului lui suveran – ba chiar a dat și undă verde, fie ea și intermitentă, anexării teritoriilor [palestiniene ocupate – n.trad.] -, acum urmează un președinte american cu vederi extrem de diferite.

Biden vede coloniile ca pe un obstacol în calea păcii și ca pe o violare a dreptului internațional, crede în soluția celor două state și se opune încălcării drepturilor omului.

Biden este președintele SUA și un prieten al Israelului

Acesta e motivul pentru care accederea lui Biden la președinție ar trebui să-l satisfacă pe oricare israelian iubitor de pace cu o viziune liberală despre lume. Însă oricare israelian, indiferent dacă e de stânga sau de dreapta, care se așteaptă ca vreo administrație americană să scoată din foc castanele Israelului în locul lui e condamnat la dezamăgire.

Biden este președintele SUA și un prieten al Israelului, însă nu el alege ori formează guvernul Israelului. El nu și-a prezentat încă strategia pentru Orientul Mijlociu și, în special, politica în privința conflictului israeliano-palestinian. Dacă Israelul dorește ajutorul lui pentru progresul procesului de pace, el va trebui mai întâi să probeze că e pregătit să accepte un astfel de ajutor.

Examenul Israelului va avea loc pe 23 martie [data următoarelor alegeri generale – n.trad.]. El va stabili dacă Israelul merită să aibă în Casa Albă un aliat care-l poate ajuta să iasă din dezastrul pe care singur și l-a pricinuit – sau dacă Israelul își va continua marșul spre prăpastie.

Traducere: Andrei Suba/asuba/cciulu

 


Accesează: