După modelul irakian, grecii protestează aruncând cu pantofi în demnitari

După modelul irakian, grecii protestează aruncând cu pantofi în demnitari

Un medic în vârstă de 49 de ani a fost arestat, ieri, la Atena după ce a aruncat un pantof în direcţia premierului elen Giorgios Papandreou, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate impuse de guvern, anunţă CNN.

 Pantoful nu şi-a atins ţinta, însă bărbatul, identificat drept radiologul Stergios Pravazeris, a fost reţinut, împreună cu fiica sa în vârstă de 15 ani şi de un bărbat care îi însoţea. Poliţia a precizat că toţi cei trei au fost eliberaţi în scurt timp.

Pravazeris a declarat pentru presa din Grecia că este membru al Frontului Patriotic (PAM), un grup de activişti fondat recent, pentru a protesta faţă de politicile guvernului.

Pravazeris a descris incidentul drept "un act politic împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului" şi a avertizat că "vor urma multe altele".

Ne puteți urmări și pe Google News

Incidentul a avut loc la Salonic, unde Papandreou a participat la deschiderea Târgului internaţional şi a susţinut un discurs privind viitorul economiei naţionale, în timp ce sindicatele au organizat o demonstraţie pentru a protesta faţă de politica de austeritate.

Medicul a refuzat să le ofere anchetatorilor date cu privire la numărul persoanelor care îi împărtăşesc ideea şi care fac parte din grupul său.

  • Grecia a fost salvată de la faliment în mai anul acesta, când Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au decis să îi acorde un împrumut pe trei ani în valoare de 110 miliarde de euro.

Primul curajos În decembrie 2008, un jurnalist irakian a avut îndrăzneala de a arunca cu pantofi în preşedintele american George W. Bush.

Incidentul s-a întâmplat în timp ce preşedintele american strângea mâna premierului irakian, Nuri al-Maliki, în biroul acestuia din Bagdad. Un jurnalist irakian aşezat în rândul al treilea, a sărit strigând "este sărutul de adio, neam de câine" şi şi-a aruncat pantofii, unul după celălalt, spre George W. Bush. Nuri al-Maliki a schiţat un gest de protecţie a preşedintelui american, care nu a fost atins.