Evenimentul Zilei > International > După 17 zile, minerii chilieni prinşi în subteran anunţă că sunt bine
După 17 zile, minerii chilieni prinşi în subteran anunţă că sunt bine

După 17 zile, minerii chilieni prinşi în subteran anunţă că sunt bine

Cei 33 de mineri blocaţi de 17 zile la 700 de metri adâncime, într-o mină din San Jose, Chile, sunt în viaţă, a anunţat ieri preşedintele Sebastian Pinera, prezentând un mesaj trimis de grup.

"Toţi 33 suntem bine, în adăpost", se putea citi pe biletul scris de mână, cu litere roşii.  
"Niciodată atât de puţine cuvinte nu au adus atâta fericire unei naţiuni întregi", a mai spus Pinera, citat de The Guardian.
Ieri, o cameră video introdusă în subteran cu o sondă a transmis imagini cu minerii.
"I-am putut vedea datorită camerelor. Opt sau nouă dădeau din mâini, aveau lămpile aprinse şi păreau că se află într-o bună condiţie fizică. Pe jumătate dezbrăcaţi din cauza căldurii, minerii şi-au apropiat feţele de cameră,ca nişte copii. În feţele lor se vedeau bucuria şi speranţa ", a povestit Pinera.
Acesta este primul semn dat de mineri de la alunecarea de teren din 5 august, care i-a blocat în mina de cupru şi aur.
Ieri dimineaţa, unul dintre dispozitivele care sapă de două săptămâni a reuşit să introducă o sondă la aproximativ 20 de metri de adăpostul situat la 700 de metri adâncime.
"Chile plânge de bucurie şi de emoţie", a mai spus preşedintele Chilian, în timp 32 de steaguri chiliene şi unul bolivian, reprezentând naţionalităţile celor prinşi în subteran, erau arborate la San Jose.
Operaţiunile de salvare înaintează greu şi ar putea dura câteva luni. Potrivit inginerului care dirijează lucrările, forarea în subsolul instabil a unui tunel cu diametrul de 66 de centimetri urmează să dureze "cel puţin 120 de zile".

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: