Duni, staţiunea din golful liniştii

Duni, staţiunea din golful liniştii

Relaxare şi linişte. Dacă asta căutaţi într-un concediu în care bugetul unei familii cu doi copii să nu depăşească 1000 de euro, atunci una din destinaţii poate fi staţiunea Duni, din Bulgaria.

Duni este o staţiune cu circuit închis, în care au acces doar turiştii cazaţi în cele peste 1.500 de locuri disponibile în 30 de vile vile şi patru hoteluri clasificate la patru şi cinci stele.

Dacă hotelierii de pe litoralul românesc se plâng că sistemul all inclusive este falimentar pentru că turiştii beau şi mănâncă prea mult, bulgarii care administrează Duni Resort au furat cheia succesului de la vecinii lor turci. Practic, între ora 7.00 dimineaţa şi 2.00 noaptea este imposibil să nu ai unde mânca măcar un sandviş sau să bei un cocktail.

Cum ajungi, unde te poţi caza şi ce poţi vizita în Duni

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu excepţia băuturilor de import, totul este inclus în preţul biletului achitat prin agenţia de turism, astfel încât portofelul poate fi „sigilat” pe perioada vacanţei.

Munte şi mare la un loc

Întinsă pe aproximativ 20 de hectare, staţiunea Duni, amenajată de guvernul comunist în 1986 pentru potentaţii regimului, a fost renovată complet în anii 2000.  Plaja este ideală pentru copii, adâncimea apei în zona tărmului trecând lin de la 50 de centimetri până la 50 de metri în larg. Marea nu este niciodată agitată pentru că în golful Duni a fost ridicat un dig, care îi protejează pe turişti de furia Mării Negre.

Întreaga staţiune respiră aerul unei localităţi bulgare de secol XVIII, cu străduţe înguste şi umbrite, accesul maşinilor fiind permis doar în parcările unităţilor de cazare. Astfel, nu riscaţi să fiţi călcaţi de un jeep pe plajă şi nici să fiţi deranjat de manelele dintr-o decapotabilă venită de la o cafenea din Dorobanţi.

Natura a fost generoasă cu bulgarii, Golful Duni fiind străjuit de munţi împăduriţi, astfel încât aerul inspirat este o combinaţie de briză cu ozonul montan.

Sporturi nautice şi spectacole de cabaret

Pentru ca duşmanul turistic, plictiseala, să nu se instaleze în micuţa staţiune, administratorii bulgari au grijă să organizeze în fiecare seară spectacole de cabaret, discotecă pentru copii, iar pentru împătimiţii sporturilor nautice devin o plăcere plimbările cu jetski, cataraman sau canoe.

Nu au fost uitaţi nici amatorii de sport, fiind disponibile terenuri de fotbal şi volei pe plajă şi zece terenuri de tennis, din care patru cu nocturnă. Toate acestea pot fi folosite gratuit pentru că sloganul Duni este, în traducere liberă, „aici totul este chiar all inclusive”. Special pentru turiştii români, bulgarii au inclus în grilă posturile Antena Internaţional şi TVR 3.

Dacă vreţi să descoperiţi frumuseţea unei vechi localităţi puteţi merge la Sozopol, un mic port aflat la numai şase kilometri de Duni. Veţi cheltui foarte puţini bani pe obiectele de artizanat sau dulciurile bulgăreşti făcute din petale trandafir întinse pe tarabele din oraşul vechi. În plus, cu zece euro de persoană, vă puteţi plimba pe lacul Arkutino, o adevărată rezervaţie naturală de irişi.

Dacă aveţi fotografii, înregistrări video sau pagini de jurnal de călătorie şi vreţi să le împărtăşiţi, trimiteţi-le la adresa turism@evz.ro. Cele mai bune vor fi publicate pe site-ul nostru de turism.