Cea de-a treia editie a Festivalului International de Film B-ucharEST a fost deschisa ieri, in prezenta cunoscutului actor si regizor rus Nikita Mihalkov.
Pana pe 21 aprilie, cinefilii se pot bucura de productii remarcabile ale industriei de film. Festivalul International de Film B-ucharEST are ca scop sprijinirea artei cinematografice independente contemporane si reconsiderarea adevaratelor valori ale cinematografiei moderne.
Publicul iubitor de film se va intalni in cadrul acestuia cu personalitati importante ale cinematografiei actuale, regizori si actori cunoscuti, atat din tara, cat si din strainatate. Invitatul special in acest an este regizorul Nikita Mihalkov.
„Publicul s-a intors la film”
Mihalkov a sosit ieri in Bucuresti si va ramane pana maine. La conferinta de presa care a deschis festivalul, acesta a vorbit despre evolutia filmului rusesc, despre relatia dintre cinematografia noastra si cea ruseasca, dar si despre viitoarele sale productii.
„Filmul rusesc se dezvolta foarte repede, evolueaza poate chiar prea repede. Insusi faptul ca in Rusia, la filmele rusesti, vin mai multi spectatori, fie si numai acest lucru ne spune ca publicul s-a intors la film”, a afirmat cineastul.Despre evolutia sa cinematografica nu a vrut sa spuna prea multe.
„Asta nu este treaba mea. Este treaba criticilor, a spectatorilor... Cum am evoluat? Nu ma intereseaza. Ce ma intereseaza e ca spectatorul meu sa mearga in aceeasi directie cu mine. Si de la primul meu film si pana astazi exista acest spectator care a mers cu mine”, a adaugat Mihalkov.
Acesta va sustine astazi, la Sala Amfiteatru a Teatrului National din Bucuresti, un curs special cu tema „Regizorul in doua ipostaze: in afara filmarii si la cadru”. Atelierul sau este adresat studentilor la teatru si film, oamenilor de cultura, cineastilor si celor interesati de lumea filmului.
Cariera remarcabila
Nikita Mihalkov este unul dintre cei mai cunoscuti actori si regizori rusi. Acesta s-a nascut in 1945 la Moscova, intr-o familie de artisti.
Tatal sau, Sergei Mihalkov, este cunoscut ca autor de literatura pentru copii, dar si pentru ca a compus versurile Imnului national. Mama sa, Natalia Konchalovskaya, a scris poezie, iar fratele sau, Andrei Konchalovsky, este si el un cunoscut regizor.
Mihalkov a studiat arta la Moscova, iar in timpul studentiei a aparut in filmul „I Step Through Moscow”. Cariera sa a continuat sa creasca cu fiecare rol, Mihalkov ajungand una dintre cele mai importante figuri ale cinematografiei ruse.
Printre cele mai importante roluri se numara cel din „Uncle Vanya” („Unchiul Vania”), film regizat de fratele sau, si „At Home Among Strangers” („Acasa printre straini”), in regie proprie.
Recunoastere internationala
Reputatia internationala si-a castigat-o insa dupa ce a regizat cel de-al doilea film al sau, „A Slave of Love” („Slava iubirii”). Urmatorul sau film, „An Unfinished Piece for Player Piano” („Piesa neterminata pentru pianina mecanica”), aparut in 1977, adaptare dupa Cehov, a castigat Premiul Festivalului de film de la San Sebastian.
Pelicula „Oblomov” („Cateva zile din viata lui Oblomov”), la care Mihalkov a semnat scenariul si regia, a castigat in 1981 Premiul National Board of Review, pentru cel mai bun film strain.
Succesele au continuat pentru regizorul Mihalkov, pelicula „Dark Eyes” („Ochi negri”), in care a jucat celebrul Marcello Mastroianni, fiind foarte laudata de critici.
Mastroianni a primit Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Cannes si o nominalizare la Premiile Oscar pentru rolul din acest film.
„Close to Eden” a primit Leul de Aur la Festivalul de Film de la Venetia si a fost nominalizat la categoria Cel mai bun film strain la Premiile Academiei Americane de Film.
Totusi, cel mai cunoscut film al sau este „Burnt by the Sun” („Soare inselator”), care a obtinut marele premiu la Festivalul de film de la Cannes si Premiul Oscar la categoria Cel mai bun film strain.
COMPETITIE
Festivalul International de Film B-ucharEST, la a treia editie > Prima editie a Festivalului s-a desfasurat intre 21 si 24 aprilie 2005 in Bucuresti, la cinematografele „Elvira Popescu” si „Union”.
> In acest an, competitia se desfasoara pe trei categorii: lungmetraj fictiune, documentar si scurtmetraj. Mai exista insa o sectiune in afara competitiei, numita „Al saptelea Univers”, in cadrul careia vor fi prezentate filme de referinta in cinematografia mondiala.
> Festivalul se va incheia pe 21 aprilie, dupa decernarea premiilor. Trofeul B-EST valoreaza 10.000 de euro, Premiul pentru cel mai bun documentar 5.000 de euro, iar Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, 3.000 de euro.
AGENDA
Programul de astazi si de maine al Festivalului > Astazi, la Scala - 12.00 „Soarele inselator”/ Nikita Mihalkov (1994), 152 minute > 16.00 „Barbierul din Siberia”/ Nikita Mihalkov (1998), 180 minute
> 19.30 „Staski Sovetnik”/ Nikita Mihalkov (2005), 125 minute > Maine - 12.00 „Elementary Particles”/ Oskar Roehler (2006), 113 minute
> 14.00 „Staski Sovetnik”/ Nikita Mihalkov > 17.00 „Jose Van Dam, 25 Years Later”/ Gerard Corbiau, 52 minute
> 18.00 „Half Moon”/ Bahman Ghobadi (2006), 114 minute > 20.00 „Three Times” / Hou Hsiao-Hsien (2005), 139 minute
> Astazi, la Cinemateca Eforie - 14.30 „One Day in The Life of Andrei Arsenevich”/ Chris Marker, 55 min > 16.00 „Mine Your Own Business”/ Phelim McAleer, Ann Mclhinney (2006), 66 minute
> 18:00 „Soarele inselator”/ Nikita Mihalkov (1994), 152 minute > Maine - 12.00 „The Entrepreneur”/ Frank Raharinosy (2007), 91 minute
> 14.00 Competitie scurtmetraj 1 > 16.00 „Staski Sovetnik”/ Nikita Mihalkov
> 18.00 „I For India”/ Sandya Suri (2005), 70 minute > 20.00 „Le Maitre De Musique”/ Gerard Corbiau, 52 minute.