Evenimentul Zilei > Actualitate > Drum lin spre astre, Victor Achim!
Drum lin spre astre, Victor Achim!

Drum lin spre astre, Victor Achim!

Miercuri, 16 decedmbrie, A.D. 2020 colonelul în retragere VICTOR A. ACHIM și-a început lunga peregrinare prin Univers, pentru a se întoarce printre stele, în Constelația Fecioarei, de unde a poposit vremelnic în lumea pământeană, tot într-o zi de miercuri, la 7 septembrie 1938.

S-a născut în vatra oltenilor mehedințeni așezați în Breznița-Motru, ca fiu al lui Alexandru și Elena Achim, iar de la vârsta de 23 de ani, după absolvirea Institutului Pedagogic din Timișoara, până la finalul Războiului Rece. s-a aflat sub drapel în prima linie a apărării patriei și a neamului românesc, pe frontul nevăzut al lumii informațiilor secrete.

Cariera de ofițer de informații a colonelului Victor Achim este unică și fascinantă, având tangență cu numeroase subiecte ce ar înflăcara imaginația istoricilor culturii, dar în mod aparte, a literaturii române din perioada anilor 1960 -1990. Vreme de trei decenii a avut responsabilități și continuitate în cele mai sensibile și problematice domenii ale frontului ideologic, uniunile de creație, editurile, redacțiile, lumile atiștilor de toate genurile, a scriitorilor, gazetarilor , cineaștilor, realizatorilor de emisiuni radio, televiziune, spectacole, într-un cuvânt tot ceea ce reprezenta pașaportul identității spirituale și cartea de vizită a culturii poporului român și, nu în ultimul rând, terenul cel mai fertil a confruntării din epoca Războiului Rece.

Despre cum și-a împlinit colonelul Victor Achim complexa și dificila sa misiune stă dreaptă mărturie și o impresionantă bibliotecă personală care cuprinde o colecție de cca. 1500 de volume cu autografele autorilor. Am avut prilejul să lecturez o parte din autografe și , dincolo, de conivențele protocolare transpare respectul și aprecierile pentru „un om între oameni”, mereu aproape și sensibil față de problemele cu care se confruntau elitele culturii române.

După trecerea în rezervă, a fondat Editura PACO pe care a condus-o, cu notabile rezultate până în ultima clipă a vieții sale. Ca editor a promovat, printre altele, memorialistica veteranilor serviciilor de informații, dar și lucrări de certă valoare științifică privind istoria serviciilor secrete.

Discreția, echilibrul, noblețea sufletească, tactul în relații, talentul formator, omenia sunt doar câteva dintre calitățile lui Victor Achim, evocate de cei care i-au aproape ori l-au cunoscut în diverse împrejurări.

Amintirea ta ne va fi veșnic vie, drum lin spre astre camarade!

Gl. brg. Rtg. Aurel I. Rogojan