Dramă de părinte adoptiv

Dramă de părinte adoptiv

Familia Fasole se luptă cu birocraţia din sistemul adopţiilor pentru a mai înfia un copil, după ce primul a murit de leucemie.

Lidia şi Nicolae Fasole, din Prahova, formează una dintre familiile care au reuşit să adopte un copil din orfelinat, la începutul anilor ’90. Din nefericire, au îndurat alături de băiatul lor, Marian, 15 ani de chin prin spitale. În 2007, adolescentul a murit. Cu o săptămână înainte de pomana de doi ani, familia Fasole reclamă birocraţia care îi împiedică să adopte un alt copil.

Începutul sfârşitului

În anul 1993, familia Fasole, din comuna Cocorăştii Misli, a adoptat un băieţel de nouă luni. „L-am văzut pe Marian la orfelinat şi l-am luat prin Comitetul Român de Adopţii“, spune Lidia Fasole, mama adoptivă. „Când l-am luat pe Marian acasă a fost cea mai fericită zi din viaţa mea şi a soţiei. Înfierea unui copil era singura şansă să formăm o familie adevărată“, povesteşte Nicolae Fasole. „Cei de la Protecţia Copilului mi-au spus că are o infecţie la rinichi, dar nu mai conta. Voiam să fie al nostru şi să-l însănătoşim“, rememorează bărbatul.

Bucuria proaspeţilor părinţi avea să fie de scurtă durată. „Copilul se simţea din ce în ce mai rău. Pentru că medicii de la Ploieşti nu ştiau ce are, am fost cu el la Budimex, în Bucureşti, unde am aflat adevărul: la un an şi patru luni, copilul nostru avea cancer la un rinichi“, spune tatăl.

Atunci a început coşmarul: a trecut pe citostatice, la 2 ani i-au scos rinichiul distrus, la 7 ani a făcut leucemie, la 14 ani a suferit două transplanturi de măduvă, iar la 15 ani a murit, din cauza unei banale viroze.

După un an de la înmormântarea lui Marian, familia Fasole a reluat drumurile la Direcţia de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DASPC) Prahova. „Nu cerem decât un copil sănătos“, se roagă mama. „Din mai 2008 am depus dosarul, ni s-a făcut anchetă socială, am făcut cursuri, dar degeaba“, reclamă Nicolae.

SPECIALIST „La copii, evoluţia bolii este foarte rapidă“ Eugen Gruber, medic oncopediatru la Institutul Oncologic din Bucureşti, crede că boala băiatului nu putea fi depistată la adopţie. „La copiii de vârste mici, evoluţia unei astfel de boli este foarte rapidă. Asta mă face să cred că la nouă luni este posibil ca acea tumoră de la rinichi să nu fi existat. Iar faptul că, la vârsta de numai 7 ani, copilul a fost diagnosticat cu a doua maladie malignă îmi întăreşte convingerea că, la momentul adopţiei, copilul nu a suferit de acea formă de cancer“, a declarat medicul.

POZIŢIE

Adopţia lui Marian, decisă de administraţia locală

Conducerea DASPC Prahova se disculpă în ceea ce priveşte adopţia băiatului bolnav. „Instituţia noastră s-a înfiinţat în 1997. Până atunci, autorităţile locale făceau adopţiile“, explică Alexandru Bocioacă, director adjunct al DASPC Prahova. Reprezentanţii administraţiei locale din comuna Cocorăştii Misli nu au putut fi contactaţi pentru a da de urma fişei medicale. În ceea ce priveşte demersul actual al familiei Fasole, Bocioacă susţine că, în prezent, este o criză de copii adoptabili şi că trebuie respectată o listă de priorităţi. „Din păcate, acum nu sunt foarte mulţi copii propuşi spre adopţie, iar aceştia sunt de etnie romă sau cu probleme medicale. Familia Fasole figurează pe locul 18 în ordinea în care au fost atestaţi viitorii părinţi. Oricum, în condiţiile actuale, e aproape imposibil să adopţi un copil în primul an de la depunerea actelor“, a declarat Alexandru Bocioacă, directorul adjunct al DASPC Prahova. Anul trecut, în judeţ au fost adoptaţi 40 de copii.

Ne puteți urmări și pe Google News