Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut, luni seară, Vioricăi Dăncilă, demisia din funcția de prim-ministru pentru că evoluţia finanţelor publice este „total nesatisfăcătoare". El a spus că demisia premierului este „imperioasă".

Este a doua cerere de demisie adresată premierului de șeful statului. Pe 27 aprilie, după ce premierul a mers în vizită în Israel fără mandat de la Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat că îi „retrage încrederea" lui Dăncilă pentru că „nu face faţă poziţiei de premier al României şi transformă guvernul într-o vulnerabilitate pentru România", motiv pentru care i-a cerut demisia.

Dragnea a explicat luni seară, la Antena 3, că PSD şi Guvernul nu sunt în război cu preşedintele, iar decizia de a participa la acţiunile de la Cotroceni a fost luată pentru „a nu merge pe calea scandalului”.

„Palatul Cotroceni nu este proprietatea privată a cuiva – asta ca să lămurim foarte bine lucrurile – şi nici nu poate fi considerată aşa. Este decizia noastră de a marca Ziua Europei, decizia noastră de a nu merge pe calea scandalului şi vreau să fac o precizare: eu, PSD şi Guvernul nu avem niciun război cu preşedintele Iohannis", a spus liderul social-democrat.

Săptămâna trecută, Dragnea spunea că va merge la Cotroceni împreună cu premierul Viorica Dăncilă și miniștrii.

Tăriceanu refuză invitația

Partenerul de guvernare al social-democraților, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, vinerea trecută, la Constanţa, nu va participa la recepţia de Ziua Europei de la Palatul Cotroceni pentru că preşedintele Klaus Iohannis, prin declaraţiile pe care le-a făcut în ultima perioadă, a „jignit-o grav” pe premierul Viorica Dăncilă.

„Am luat decizia, totuşi, ţinând cont de atitudinea preşedintelui din ultima perioadă, de a nu participa la sărbătorirea Zilei Europei, pe 9 mai, adică nu voi da curs invitaţiei de a merge la Cotroceni la această recepţie, pentru că mie mi se pare că preşedintele, prin declaraţiile pe care le-a făcut, a jignit grav primul ministru. Şi suntem membri ai coaliţiei de guvernare şi solidari cu primul ministru. Primul ministru cred că are nevoie de sprijinul partenerilor şi, de aceea, am discutat cu colegii mei şi am luat hotărârea să nu participăm la această recepţie”, a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă.