Dovada că retailerii au crescut preţurile înainte de scaderea TVA? Inflaţia din luna mai, dublă faţă de cea din aprilie

Dovada că retailerii au crescut preţurile înainte de scaderea TVA? Inflaţia din luna mai, dublă faţă de cea din aprilie

Creşterea preţurilor din luna ar putea fi explicată printr-o antepoziţionare a retailerilor în vederea lunii iunie, când a intrat în vigoare scăderea TVA la 9%.

Cel puţin aşa consideră Adrian Mitroi, profesor de investiţii şi finanţe comportamentale în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), informează Agerpres

"Eu cred că a fost o uşoară antepoziţionare în vederea lunii iunie în care se scădea TVA. Aşa că ce n-am dat la pod am dat la vamă. Eu asta cred că este, pur şi simplu un protectorat de către retaileri a marjei lor comerciale. Ei nu aveau cum să transfere integral sau foarte puţin au transferat şi consumatorului acest beneficiu de fiscalitate. (...) Eu cred că este o poziţionare ante pentru luna iunie, e doar un joc de glezne", a declarat Mitroi. 

El a precizat că se aşteaptă ca în al doilea sau al treilea trimestru inflaţia să fie zero. Inflaţia anuală a fost de 1,2% în luna mai, în creştere semnificativă de la 0,65% în luna precedentă, iar inflaţia lunară a ajuns la 0,5%, potrivit datelor INS. 

Ne puteți urmări și pe Google News