Două avioane israeliene provoacă multe suspiciuni

Două avioane israeliene provoacă multe suspiciuni

Două avioane militare israeliene au survolat, miercuri, România şi Ungaria, într-un zbor de antrenament ce a prins pe picior greşit guvernul maghiar şi a provocat speculaţii privind o legătură cu asasinarea unui sirian la Budapesta.

Premierul maghiar, Gordon Bajnai, şi ministrul apărării, Imre Szekeres, au aflat din presă informaţiile şi au cerut demararea unei anchete.

Ulterior, guvernul a precizat că survolul era o misiune de antrenament, ce primise acordul Autorităţii Naţionale de Transport. În paralel, presa israeliană şi cea arabă au început să speculeze pe tema unei posibile misiuni de spionaj israeliene şi au făcut legătură cu asasinarea, în aceeaşi zi de miercuri, a unui om de afaceri sirian la Budapesta.

Ieri, poliţia maghiară s-a văzut nevoită să infirme spe culaţia. „Singura legătură e că informaţiile au apărut în aceeaşi zi la ştiri”, a spus, potrivit Reuters, un oficial al poliţiei. Ministerul Apărării (MApN) a confirmat, ieri, survolarea autorizată a spaţiului aerian român. MApN a spus că avi oanele au efectuat un „zbor de antrena ment de navigaţie” şi a precizat că survolul cu aeronave de stat aparţinând altor ţări „se execută în mod frecvent”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şeful Comisiei de apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, a precizat că avioanele militare israeliene nu au mai executat până acum antrenamente deasupra României. „Din cunoştinţele mele, nu au mai existat astfel de misiuni în spaţiul nostru aerian”, a spus Meleşcanu.