UPDATE 15.00: Instanța a fixat termen pentru 27 februarie, atunci când Adrian  Năstase și Irina Jianu vor susține concluziile finale în apărarea lor. Cel mai probabil, acesta va fi ultimul sau penultimul termen al procesului.
Cererea avocaților lui Adrian Năstase, vizavi de dosarul profesional al lui Ioan Păun, a fost respinsă după reluarea dezbaterilor.
UPDATE 14.30: Ședința de judecată a fost suspendată pentru 15 minute, astfel încât magistrații să se pronunțe asupra unei cereri a avocaților lui Adrian Năstase, de a fi înaintat instanței dosarul profesional al lui Ioan Păun, de la Ministerul Economiei. Ioan Păun a fost consul al României la Shanghai. O altă teorie susține că era ofițer acoperit al Serviciului de Informații Externe (SIE).
UPDATE 13.15: Fostul consul al României la Shanghai, Ioan Păun, declară în fața judecătorilor că, în perioada 2002 – 2004, a primit 700.000 de dolari americani de la familia Năstase, pentru a comanda bunuri din China. Acestea erau expediate pe adresa Ambasadei României, iar consulul spune că el se ocupa să le expedieze, pe mare, către România. A fost vorba despre 13 – 14 containere, mai dezvăluie Păun. "Am acționat astfel la rugămintea doamnei Dana Năstase. Nu puteam refuza rugămintea, întrucât era soția prim-ministrului. Un refuz era echivalent cu pierderea slujbei, lucru pe care îl știe orice funcționar public. Plafonul maxim cu care se poate ieși din țară este de 10.000 de dolari. Recunosc, am fost pus în situația de a ieși din țară cu mai mulți bani, în buzunar, reușind să trec fără a fi controlat în baza pașaportului diplomatic", a precizat Ioan Păun în fața judecătorilor Curții Supreme.
Fostul consul a mai precizat în fața judecătorilor că a primit în repetate rânduri diferite sume de bani în dolari americani, bani cu care Păun achiziționa bunurile selectate de Dana Năstase. Cea mai mică sumă ar fi fost 11.000 de dolari și cea mai mare 200.000 de dolari, bani lichizi, care au intrat în China fără respectarea legislației naționale care prevede declararea la vamă a sumelor de peste 10.000 dolari. Când nu erau trimiși prin curier diplomatic, dolarii ajungeau în China prin intermediul persoanelor apropiate de familia Năstase. În total, prin curierul Tarom sau cel diplomatic, prin intermediul Irinei Jianu, a Danei Năstase, a lui Adrian Năstase sau a sorei acestuia, Dana Barb, au ajuns la Păun aproximativ 700.000 de dolari.
Consulul Păun a confirmat că Adrian Năstase și-a dorit neapărat, la un moment dat, o statuie reprezentând un luptător pe cal, în mărime naturală, confecționată din bronz. A plătit 4.000 de dolari și a fost trimisă în țară, în cointainer.
Procesul s-a reluat în urmă cu doar câteva minute, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Adrian Năstase a venit la instanță împreună cu soția sa, Dana, ca și la termenele trecute.
La această oră se dă citire declarațiilor scrise ale unor martori care nu s-au putut prezenta la instanță. Este vorba despre o persoană între timp decedată, o alta bolnavă și netransportabilă și o contabilă emigrată în Italia.
În sală se află și fostul consul al României la Shanghai, Ioan Păun, a cărui audiere, începută la termenul trecut, se va relua astăzi. Păun a declarat la ultimul termen că s-a simțit amenințat de familia Năstase, ba chiar a fost intimidat, printr-un intermediar, că va fi deconspirat, el fiind ofițer SIE. Păun a povestit că a întâlnit-o pentru prima dată pe Dana Năstase în 2002, cu ocazia unei vizite private a acesteia în China. Ulterior, avocații lui Năstase au susținut că soția premierului a venit în vizită la invitația Partidului Comunist Chinez. În timpul acestei întâlniri au umblat prin bazare și magazine de unde au cumpărat diferite bunuri care au fost depozitate într-un hotel dezafectat al ambasadei. 
Potrivit DNA, Ioan Păun a fost implicat în achiziționarea de mobilier din Asia, pentru familia Năstase.
Reamintim că Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu executare, în dosarul "Trofeul Calității" și a fost achitat în "Mătușa Tamara". Ambele decizii, pronunțate de completul de trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt atacabile la un complet superior. Dosarul Zambaccian se judecă tot în primă instanță.
CITIȚI ȘI:

  • DOSARUL ZAMBACCIAN: O zi din viața inculpatului Adrian Năstase
  • DOSARUL MĂTUȘA TAMARA. Judecătorii și-au motivat decizia de achitare a lui Adrian Năstase pe declarația secretarei sale
  • DOSARUL "Trofeul Calității". Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul