DOSARUL CONDUCTEI DE bani negri spre China. Anchetatorii au recuperat 300.000 U.S.D. din imobile şi standuri sigilate în Complexul Dragonul Roşu

DOSARUL CONDUCTEI DE bani negri spre China. Anchetatorii au recuperat 300.000 U.S.D. din imobile şi standuri sigilate în Complexul Dragonul Roşu

Începând cu luna martie 2014, mai mulţi cetăţeni chinezi, împuterniciţi ai unor firme fantomă, au colectat zilnic încasările provenite din evaziune fiscală de la mai multe standuri situate în Complexul Comercial Dragonul Roşu Jud. Ilfov. În ziua colectării, banii erau depuşi la bancă şi prin ordine de plată ce aveau la bază operaţiuni fictive — „avans pentru marfa" şi erau transferaţi unor alte societăţi comerciale din China. Valoarea acestor transferuri a ajuns la 74.542.760 dolari, spun anchetatorii.

Probe împotriva evazioniștilor chinezi au fost aduse, din luna martie a anului trecut, de către poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov.

Astăzi, Parchetul a anunţat că trei chinezii acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani, au fost arestaţi pentru 30 de zile-  WANG QIANG, ZHANG YANJU şi LIU XUEZONG. În cursul zilei de luni, 9 februarie 2015, urmează să fie soluţionată şi cererea de arestare preventivă (în lipsă) a inculpaţilor JIANG LIJUAN şi ZHANG XIUDONG, cercetaţi pentru spălare de bani.

Totodată, faţă de inculpaţii ZHANG YOU, UŢĂ OVIDIU, DU ZHENGRONG, ZHANG WANGYI, ZHANG YUNXIANG, BAO YONGJIE, CHENG AIZHEN, LI LIANG, MENG CHENGCHENG, MA GUANGYU, KE DENGFU, ZHAN ZHENZHEN, MA YUSHENG (reţinuţi la data de 4 februarie 2015), cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, au mai anunţat procurorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit anchetatorilor, în perioada martie 2014 - ianuarie 2015, mai mulţi cetăţeni chinezi, împuterniciţi ai unor societăţi fantomă, au colectat zilnic încasările provenite din evaziune fiscală de la mai multe standuri situate în Complexul Comercial Dragonul Roşu Jud. Ilfov.

În ziua colectării, banii erau depuşi la bancă şi prin ordine de plată ce aveau la bază operaţiuni fictive —  „avans pentru marfa" - aceştia erau transferaţi definitiv unor alte societăţi comerciale din China, valoarea acestor transferuri ridicându-se la suma de 74.542.760 dolari.

Banii colectaţi de la firmele care desfăşurau activităţi comerciale în Complexul Comercial Dragonul Roşu erau obţinuţi în urma săvârşirii unor infracţiuni de evaziune fiscală, întrucât nu erau înregistrate în contabilitate toate încasările obţinute din vânzarea mărfurilor, în vederea ascunderii provenienţei reale a stocurilor de marfă şi a sustragerii de la plata TVA-ului şi a impozitului pe profit, fiind obţinute documente de provenienţă (facturi fiscale) false emise în numele unor societăţi care nu au avut niciodată relaţii comerciale cu acestea. Prin urmare, gruparea chineză, cunoscând că aceste sume provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, se ocupa de transferul lor în China, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestora.

Societăţile comerciale din contul cărora se efectuau depunerile către societăţile chinezeşti, erau administrate în fapt, cu puteri depline, de către asociaţii şi/sau administratorii care figurau ca şi cetăţeni chinezi ce nu s-au aflat niciodată pe teritoriul României.

Prejudiciul estimat a fi cauzat bugetului consolidat al statului, pe perioada derulării activităţii infracţionale, se ridică la peste 100 milioane euro. În vederea recuperării acestuia, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multe bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor şi societăţilor în cauză, fiind sigilate de asemenea un număr de 10 standuri şi 10 depozite din Complexul Comercial Dragonul Roşu, fiind, astfel, recuperată o parte din prejudiciu, în cuantum de 300.000 U.S.D.

La data de 3 februarie 2015, sub coordonarea procurorilor, lucrători operativi ai Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Ilfov - Serviciul de Investigare a Fraudelor au efectuat un număr de 14 percheziţii la domiciliile unor persoane fizice şi la sediul unor societăţi comerciale de pe raza Municipiului Bucureşti şi a Judeţului Ilfov, context în care au fost prinse în flagrant două dintre persoanele cercetate, în timp ce încercau să facă o depunere.