Procesul este pe roluil Tribunalului Bucureşti de aproximativ trei săptămâni, fiind  transferat la această instanţă după ce Voiculescu şi-a dat demisia din Senat, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat că nu mai este competentă să ia o decizie în acest caz. Prin demisia supriză din Senat, dosarul de corupţie a fost mutat la o instanţă inferior şi are, astfel, două căi de atac: apelul şi recursul. La Curtea Supremă ar fi avut doar o singură cale de atac, recursul. Dosarul a scăpat de judecata magistraţilor de la curtea supremă, care sunt recunoscuţi prin asprimea pedepselor. Tergiversarea procesului ar putea duce la prescrierea penală a faptelor din acest dosar.

Expertiza contabilă: imobilele au fost subevaluate

Expertiza contabilă judiciară depusă la dosarul în care Dan Voiculescu este judecat pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) arată că imobilele ICA au fost cumpărate la preţuri de zeci de ori mai mici.
Expertizele din dosarul ICA confimă acuzaţiile DNA: o ţeapă imobiliară marca Dan Voiculescu. Preţul terenurilor şi clădirilor ICA la data privatizării (2003) a fost de 3.244.000 de dolari, respectiv 10.955.000 de lei potrivit unei expertize contabile depuse la Curtea Supremă.
Raportul tehnic de evaluare nu a avut însă în vedere determinarea valorii acţiunilor ICA – cele care, de fapt, au fost vândute la privatizarea Institutului. Potrivit procurorilor DNA, Grivco SA (firmă din portofoliul lui Dan Voiculescu), a plătit pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni al societăţii ICA şi implicit al patrimoniului imobiliar, suma de 104.730 de euro.
Imperiul imobiliar
Potrivit rechizitoriului DNA, prin care Dan Voiculescu a fost trimis în judecată, cele 17 clădiri şi drumuri de incintă – 14 clădiri situate la sediul societăţii din strada Gârlei nr 1, sectorul 1 Bucureşti, 2 clădiri situate în strada Ion Minulescu Bucureşti şi o clădire în oraşul Buşteni, Jud. Prahova, au rămas înregistrate în contabilitatea societăţii ICA la valoarea de doar 7.209.734.669 lei. Principala proprietate este un domeniu de 3,6 hectare de teren pe malul Lacului Băneasa.
 Vidul legislativ
Concret, concluzia generală a celor două documente -expertiza contabilă şi cea tehnică- este că valoarea acţiunilor nu este egală cu cea a clădirilor şi terenurilor, ceea ce reprezintă activele ICA. Specialiştii au explicat că privatizarea ICA raportată la modul de determinare a preţului de ofertă al acţiunilor ICA, respectiv preţul de pornire la care era scos la privatizare Institutul, a fost cel corect în raport cu legislaţia în vigoare la momentul privatizării, respectiv anul 2003.
Este vorba de un vid legislativ, legislaţia privatizării a fost modificată abia ulterior, în 2007, în sensul obligativităţii valorii de piaţă, adică la patru ani de la privatizarea ICA. Potrivit specialiştilor, în anul 2003, atunci când a fost privatizată ICA, evaluarea terenurilor şi clădirilor la valoarea de piaţă nu era obligatorie, conform legii, iar ICA s-a privatizat prin vânzarea de acţiuni, şi nu de active. Mai mult, în ceea ce priveşte preţul de pornire cu care au fost scoase la vânzare acţiunile ICA, experţii au concluzionat că s-a procedat corect, prin raportul de evaluare simplificat.
DNA: Dan Voiculescu şi-a utilizat poziţia politică
Dan Voiculescu este acuzat că şi-a utilizat poziţia politică pentru a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare la un preţ mult mai mic decât cel real. Ela fost trimis în judecată în 2008, alături de 12 persoane: angajaţi din Ministerul Agriculturii, Serviciului Privatizare al A.D.S şi şefii ICA.
Ajutorul dat de funcţionarii statului
 Potrivit DNA, la data de 16.07.2003, Corneliu Popa, fostul preşedinte al Consiliului de Administratie al Agenţiei Domeniilor Statului, a aprobat declanşarea, fără mandat din partea statului român, a procesului de privatizare al Institutul de Cercetări Alimentare S.A. Bucureşti, stabilind o valoare a pachetului de acţiuni de 94,5 ori mai mică de valoarea comercială reală a acestuia. Anchetatorii au menţionat că s-a consemnat, în mod nereal, că a fost îndeplinită condiţia publicităţii intenţiei de privatizare, acest pachet de acţiuni a fost achizitionat cu suma de 104.730 de euro, în vreme ce valoarea reală era de 7.900.929 de euro".
 Afaceri între colegii de partid
La licitaţia trucată au participat doar firma lui Voiculescu, Grivco SA, şi, în nume propriu, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al A.G.A. al I.C.A. S.A, membru al Partidului Umanist (ulterior Conservator) încă din 1991. În martie 2004 a avut loc o majorare de capital bazată pe predarea, fictivă, dinspre Grivco catre I.C.A., a doua echipamente. Până în februarie 2005, acţiunile Grivco au ajuns în proprietatea personală a lui Dan Voiculescu, care le-a donat fiicelor sale.