Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul care a rupt justiţia în două. Ce a povestit șefa Înaltei Curți despre relația cu Rarinca
Dosarul care a rupt justiţia în două. Ce a povestit șefa Înaltei Curți despre relația cu Rarinca

Dosarul care a rupt justiţia în două. Ce a povestit șefa Înaltei Curți despre relația cu Rarinca

Procesul Marianei Rarinca, aflat în rejudecare, s-a reluat cu audierea părților. Audiate, Stanciu și Rarinca și-au menținut pozițiile, prima că a fost șantajată, a doua că nu a șantajat. Ambele au evitat chestiunea delicată a SMS-urilor.

Procesul care a produs cel mai mare scandal în sistemul judicar s-a reluat, după ce o soluție de achitare a fost răsturnată de alți judecători. Prima dată, Rarinca a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, după șase luni de arest preventiv. Ulterior, alți doi judecători au decis să o achite pe fosta secretară a soțului Liviei Stanciu, șefa instanței supreme. În urma unei căi extraordinare de atac, decizia a fost întoarsă și procesul s-a reluat cu rejudecarea apelului.

Ieri, judecata a început cu sala plină. Aproximativ 10 susținătoare ale femeii, septuagenare, au venit la Curtea de Apel București. Afară, alte două suportere țineau în mâini foi de xerox pe care scria „Je suis Rarinca”.

Pericol maxim

Trei jandarmi fioroși, echipați ca de prostest, nu le scăpau din ochi. Câțiva metri mai încolo, pe scările instanței, flutura un steag tricolor. Patriotul este un bătrânel cu haine ponosite, scund, cu părul rar, dar cu barbă lungă și deasă, la fel ca a „dacului liber protestatar” Cezar Avrămuță.

Procesul a început la ora stabilită cu avocatul Chitic, cel care susținea că a fost lovit de Traian Băsescu pe o terasă la mare, în prima bancă, și cu Livia Stanciu în ultima.

Nucleul dur al galeriei este format din trei doamne tunse scurt. Una este coafată permanent, celelalte două nu prea au ce coafa. Își fac toate trei o cruce mare, de Doamne ajută!, înainte de începerea procesului. Una dintre ele poartă o brățară cu chipul lui Arsenie Boca.

Pe celălalt rând, cuminte în bancă, stă dacul Cezar Avrămuță. Și-a lăsat discipolul pe scări, în timp ce el citește din Codul de procedură penală. Poartă o ie de damă, scurtă la mâneci și dantelată, blugi și sandale cu ciorapi.

Probleme secrete

Avocatul Marianei Rarinca a cerut sesizarea Curții Constituționale cu o serie de excepții. Livia Stanciu, fără avocat, se opune sesizării CCR, pe motiv că aceleași excepții de neconstituționalitate s-au ridicat la procesul de fond și au fost respinse. Rarinca scoate o copie după o plângere penală depusă pe numele judecătorului George Matei, președintele de Complet, și o depune la dosar. După o scurtă deliberare, magistrații decid să nu sesizeze CCR, deoarece s-au mai pronunțat pe aceste cereri. Imediat, Rarinca cere recuzarea completului, pe motiv de incompatibilitate. Invocă inclusiv plângerea penală depusă pe numele judecătorului.

După ce cererea este respinsă, Rarinca acceptă să dea declarații. Susține că se află acolo din vina ei și pentru că nu a ajuns ea prima la DNA. Arată că, după moartea soțului Liviei Stanciu, la cabinetul de avocatură al acestuia erau probleme mari, dar nu vrea să vorbească despre ele.

Întrebată dacă dădea consultații juridice asociațiilor de locatari, Rarinca a refuzat să răspundă. Nu a dorit să răspundă nici ce căuta la ea acasă certificatul fiscal al cabinetului de avocatură al fostului soț al șefei instanței supreme. De fiecare dată, Rarinca spunea: „nu vreau să răspund”.

În schimb, a reafirmat în fața judecătorilor că nu a amenințat-o pe Livia Stanciu și nici că avea intenția să se ducă la un post de televiziune pentru a face dezvăluiri despre viața privată a soților Stanciu. I-am spus „doamnei Stanciu că voi face cunoscut că este datoare față de mine. Eram supărată”, a completat Rarinca.

Întrebată ce înseamnă smsul „Dacă veți face socoteala, veți vedea că aveți mult mai mult de pierdut decât dacă plătiți?”, Rarinca a replicat: „Prefer să nu răspund”. Întrebată de ce nu s-a adresat judecătoriei pentru a recupera în cadrul unui proces banii pretinși datorați, Rarinca a arătat că nu s-a judecat deoare era convinsă că o să piardă procesul. Întrebată de ce avea într-o agendă descoperită la percheziție mai multe nume și contacte de jurnaliști, Rarinca a precizat că doar le-a notat și că ele nu dovedesc șantajul la șefa Înaltei Curți.

Cât a vorbit Rarinca, avocatului Chitic i s-au înroșit urechile. Nu reprezintă pe nimeni, dar a venit îmbrăcat în robă, să mai învețe de la alții.

Livia Stanciu, înșelată de două ori de secretara soțului

La rândul său, Livia Stanciu a insistat să dea declarații în fața judecătorilor. A arătat că la un an după moartea soțului, în 2012, a rugat-o pe Rarinca să vină la București și i-a dat 1.500 de lei, bani trimiși prin mandat poștal, pentru plata impozitului pe apartamentele din Galați și a întreținerii acestora. După trei săptămâni, a sunat- o și Rarinca i-a confirmat că a făcut toate plățile.

Restanță la întreținere

După alte cinci luni, fiind în Galați, Stanciu i-ar fi cerut Marianei Rarinca chitanțele, dar aceasta i-a zis că nu le are la ea, deoarece vine din oraș. Cu respectiva ocazie, fiind pe fugă, Stanciu i-a mai dat 400 de lei pentru o nepoată bolnavă, plus 2 sau 300 de lei pentru hrana unei broaște țestoase care trăia în cabinetul de avocatură al fostului soț. Mai departe, Stanciu a povestit că, după un an, a fost sunată de administratorul blocului care a anunțat-o că este restantă la întreținere. A plecat de urgență spre Galați, a plătit toate restanțele apoi a schimbat yala de la cabinetul de avocatură. După o discuție în contradictoriu la telefon, Rarinca i-ar fi spus că la cabinetul respectiv sunt datorii mari, dar care nu au fost detaliate.

Ce rol a avut Gâdea

Mai departe, la sfârșitul lui 2013, Stanciu ar fi fost sunată de cumnatul său. Acesta a sfătuit-o să ia legătura cu Mariana Rarinca, deoarece i-a transmis că a fost contactată de Antena3, că a venit Gâdea personal la locuința sa și că i-a oferit o sumă mare de bani, dacă povestește despre viața privată a familiei Stanciu. „Cumnatul mi-a spus că inculpata îmi cere 20 de mii de euro, o sumă modică față de ceea ce oferea Antena3 pentru informații de acest gen”. Stanciu a mai arătat că după alte câteva luni, în mai 2014, a văzut seara pe telefon mai multe apeluri ratate de la Rarinca. „Cu un ton mieros, mi-a zis că regretă și că a fost împinsă de alte persoane, referindu-se la postul de televiziune enunțat anterior(…). A venit într- o dimineață, în discuția avută și-a cerut scuze pentru comportamentul anterior”. Stanciu a mai arătat că în urma acestor discuții i-a mai dat 800 de lei, după ce femeia s-a plâns că nu are cu ce își întreține băieții și nepoții. Nemulțumită de suma primită, Rarinca ar fi cerut mai mult, moment în care întrevederea dintre cele două a luat sfârșit. Imediat, au apărut mesajele de amenințare.

Au urmat la audiere doi martori, după care au luat cuvântul avocații părților implicate, apoi reprezentantul DNA – care a cerut o pedeapsă cu executare pentru Rarinca. La închiderea ediției, Livia Stanciu își susținea punctul de vedere. Cel mai probabil, instanța va rămâne în pronunțare.


Livia Stanciu a declarat că i-a dat bani Marianei Rarinca, în mai multe rânduri
FOTO: MARIAN ILIE

Rarinca și-a schimbat declarația

Celălalt magistrat, Anamaria Trancă, o chestionează pe Rarinca fără succes. Judecătoarea arată că la Parchet este o plângere a unor asociații de locatari împotriva Marianei Rarinca, prin care oamenii își cer banii înapoi. La perchezițiile de la domiciliul acesteia s-au descoperit facturi și chitanțe emise către mai multe asociații de proprietari contra a 500- 800 de lei, reprezentând „consultanță juridică”. Întrebată ce înseamnă aceste înscrisuri, Rarinca a explicat scurt: „Nu răspund deoarece sunt implicate și alte persoane”.

Chestionată despre sensul unor SMS-uri care o incriminau și care au fost trasmise de pe telefonul personal, Rarinca și-a schimbat declarația și a arătat că „în rechizitoriu sunt sms-uri de care habar nu am”. Nici despre SMS-urile trimise către un ziarist nu știe nimic. Cât despre apelul la Antena3 , Rarinca a spus că a sunat acolo din curiozitate „să vadă dacă răspunde cineva. Când a răspuns o voce, am închis”.

Au urmat o serie de întrebări ale Liviei Stanciu la care ex-angajata fostului soț a refuzat categoric să se pronunțe. Au rămas fără răspuns întrebări precum: când i-a cerut Livia Stanciu să ardă documente ale cabinetului de avocatură?; de ce a făcut o serie de plăți în euro unor clienți ai avocatului fără să-i anunțe soția?; de unde a avut bani să plătească datoriile cabinetului dacă ea nu avea venituri? Singurul lucru precizat de Rarinca a fost acela că s-a împrumutat la o bancă pentru a plăti datoriile familiei Stanciu. După patru ore de proces, mai mult de jumătate dintre susținătorii inculpatei au părăsit sala. Odată cu ele a plecat și dacul în blugi, probabil ros de foame.