Evenimentul Zilei > Justitie > DOSARUL BÎRSAN. Alți doi judecători puși sub acuzare
DOSARUL BÎRSAN. Alți doi judecători puși sub acuzare

DOSARUL BÎRSAN. Alți doi judecători puși sub acuzare

Procurorii DNA l-au incriminat astăzi pe fostul șef al Secției Penale a Curții Supreme, Anton Pandrea, de asemenea ex-președinte al CSM, între timp pensionat, în dosarul judecătoarei Gabriela Bîrsan.

Surse judiciare precizează că DNA a dispus începerea urmăririi penale împotriva lui Anton Pandrea, sub acuzația de favorizare a infractorului, în dosarul în care judecătoarea Gabriela Bîrsan, șefa Secției Contencios Administrativ a Curții Supreme, este anchetată pentru corupție. Tot astăzi s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva judecătoarei Corina Corbu, tot de la Înalta Curte, pentru complicitate la favorizarea infractorului.
Procurorii DNA îl acuză pe Anton Pandrea că i-a transmis Gabrielei Bîrsan, prin intermediul Corinei Corbu, că a încuviințat o cerere a anchetatorilor, de interceptare a convorbirilor telefonice a șefei Secției Contencios, de altfel soția singurului judecător român de la CEDO, Corneliu Bîrsan.
Gabriela Bîrsan este și ea urmărită penal pentru fapte de corupție, mai exact trafic de influență, alături de judecătoarea Iuliana Pușoiu. Avocata Claudia Gherbovan Silinescu (fiica unui fost general SIE) și omul de afaceri Gabriel Chiriac sunt acuzați de cumpărare de influență.Cele două judecătoare sunt acuzate că pronunțau soluții favorabile firmelor lui Chiriac, în schimbul a diverse excursii la Paris, bijuterii și altele.
Comisia Europeană a criticat, ieri, la prezentarea Raportului intermimar din cadrul MCV, Consiliul Superior al Magistraturii, deoarece Gabriela Bîrsan se află, încă, în funcție.
CSM a precizat, în replică, că prevederile legale în vigoatre la acea dată au împiedicat suspendarea judecătoarei. Procedural vorbind, asta-toamnă se ajunsese, la un moment dat, în situația în care singura care putea soluționa, definitiv și irevocabil, cererea de suspendare a sa era chiar judecătoarea Gabriela Bîrsan, dată fiind funcția ei.