Dosarele miniştrilor: Ioan Vida face un pas înapoi

Dosarele miniştrilor: Ioan Vida face un pas înapoi

Preşedintele Curţii Constitutionale, Ioan Vida, a susţinut ieri că nu a acordat niciun interviu publicaţiei „Ziua“ şi că înregistrarea convorbirii telefonice s-a făcut fără „ştiinţa şi fără acordul său“.

Într-un comunicat al Curţii se arată ca Ioan Vida „nu a tranşat soluţia pronunţ ată“, în cazul avizului de cercetare a miniştrilor-parlamentari. Potrivit cotidianului menţionat, Vida afirmase că anchetele DNA în cazurile Năstase, Mitrea, Păcuraru, Şereş pot continua fără a se cere avizul Camerelor din care fac parte aceştia, pentru că decizia Curţii în nu se poate aplica retroactiv. Precizările lui Vida au venit în contextul în care el risca să fie acuzat că a încălcat legea de funcţionare a instituţiei pe care o conduce.

Potrivit acesteia, judecătorii au obligaţ ia „să nu ia poziţie publică sau să dea consultaţii în probleme de competenţa Curţii Constituţionale“, iar dacă încalcă această regulă pot fi sancţionaţi de plenul Curţii cu pedepse, care pot merge până la retragerea mandatului. Soarta dosarelor, incertă Anunţul lui Vida a venit la capătul unei zile de război între Parlament şi Curtea Constituţională. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a criticat declaraţia lui Ioan Vida privind soarta dosarelor miniştrilorparlamentari.

Olteanu a prezentat şi nemulţumirea parlamentarilor faţă de un comunicat al Curţii de săptămâna trecută, prin care forul legislativ era acuzat că nu reexaminează legile declarate neconstituţionale. „Am să transmit o scrisoare domnului Vida, în care să-l rog să aibă un control mai strâns asupra angajaţilor Domniei Sale, întrucât parlamentul a primit o sesizare absolut inadmisibilă semnată Biroul de presă al Curţii şi prin care ni se atrăgea atenţia că nu ne facem treaba“, a spus Olteanu.

Ne puteți urmări și pe Google News