Dosarele marii corupţii, la judecata de apoi

Dosarele marii corupţii, la judecata de apoi

Revista presei.

Cotidianul

Dosarele marii corupţii, la judecata de apoi

Promisiunile de combatere a marii corupţii prin sentinţe de condamnare descurajante, făcute Comisiei Europene de România, nu au fost onorate decât cu rare excepţii.

Dosarul Rompetrol, în care omul de afaceri Dinu Patriciu este acuzat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de deturnarea, în 2001, a 35 de milioane de dolari, reprezentând aşa-numita “creanţă Libia”, bani care, în opinia anchetatorilor, s-ar fi cuvenit statului, a fost preluat în 17 ianuarie 2005 de la DNA.

Patriciu, alături de alte 11 persoane, printre care şi Sorin Pantiş, fostul ministru al Comunicaţiilor în guvernul Adrian Năstase, sau directorul de atunci al cotidianului “Ziua”, Sorin Roşca Stănescu, mai sunt acuzaţi şi de manipularea pieţei de capital, acţiune care s-ar fi petrecut în 2004.

Libertatea

Elena Gheorghe: ”Sistemul de votare a dezavantajat România” Reprezentanta României la Eurovision, Elena Gheorghe, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, că sistemul de votare a dezavantajat prestaţia sa, de care aceasta se declară mulţumită.

Foto EPA”Sistemul de votare nu a fost de partea noastră. Asta a fost votarea, din păcate sunt şi alte criterii mult mai puternice decât ceea ce fac concurenţii. Suntem mulţumiţi de ceea ce am făcut pe scenă, din păcate nu suntem mulţumiţi de locul pe care ne-am plasat. Ne pare nespus de rău că nu am putut să aducem un loc mai bun României. Suntem descurajaţi, dar, repet, mulţumiţi de ceea ce am făcut pe scenă”, a spus Elena Gheorghe, care în finala Eurovision de sâmbătă s-a clasat pe poziţia 19, cu 40 de puncte. Gândul

Topul celor mai distruse străzi din Bucureşti

Ipotetic suntem încă pe drum, dar ne hâţânăm de parcă am face un traseu off-road. Asfaltul a dispărut de mult de sub roţi şi, în curând, dăm şi de o căpiţă de fân. Latră câinii în jur şi se aud cârâind găini. Ai putea să juri că eşti pe un drum cât se poate de prost de la ţară. Totuşi, plăcuţele agăţate de gard te contrazic. Suntem în Bucureşti, sectorul 6. Cartierul Giuleşti – Sârbi.

Înaintăm precaut pe Calea Giuleşti şi intrăm pe Strada Cărămidăriei. Un automobil care nu e de-al locului atrage imediat atenţia. Proprietarul unei cârciume ne întreabă dacă ne-am rătăcit. Îi spunem că suntem în căutarea celei mai proaste străzi din Capitală. Răspunde aproape cu mândrie: „Dacă vreţi să faceţi un top al celor mai distruse străzi din Bucureşti, asta este clar pe locul unu!”.

Adevărul

Capcane austriece pentru Diaconescu

Un raport al Ambasadei Austriei din Bucureşti tensionează vizita ministrului de Externe român la Viena. Informaţii surprinzătoare la adresa României au fost date publicităţii în preajma vizitei de ieri a lui Cristian Diaconescu în Austria.

Raportul, redactat sub semnătura ambasadorului austriac Martin Eichtinger, îl citează pe preşedintele Traian Băsescu, care ar fi făcut aceste afirmaţii la întâlnirea pe care a avut-o marţea trecută cu ambasadorii ţărilor UE acreditaţi la Bucureşti. Declaraţiile preşedintelui Băsescu, în cazul în care au fost consemnate cu fidelitate, reprezintă un element nou în scandalul de spionaj care a izbucnit la începutul lunii martie la Bucureşti. La vremea res­pectivă, subofiţerul MApN Floricel Achim şi cetăţeanul bulgar Marinov Zikolov au fost arestaţi, suspectaţi că au furnizat secrete militare unei terţe părţi.

România Liberă

Antiterorism pe axa Măgurele-NATO Cercetatorii din Romania se plang an de an ca bugetul pentru activitatea lor este prea mic, ca trebuie sa-si gaseasca mereu contracte in strainatate ca sa poata supravietui, ca statul nu da doi bani pe ei, ca nimeni nu-i sustine cand isi striga durerile in strada si ca oamenii nu inteleg importanta muncii lor.

"Romania libera" a facut o incursiune intr-unul dintre institutele de cercetare, pentru a vedea cu ce se ocupa oamenii de stiinta in laboratoarele lor. La 7-8 kilometri sud de Bucuresti, in oraselul Magurele, peste 200 de cercetatori migalesc la aparatura de milioane de euro din Institutul National de Fizica Plasmei, Laserilor si Radiatiei (INFPLR), nascut in 1996 dintr-o bucatica a fostului Institut pentru Fizica Atomica. Ziua

Cartea sufocată de preturile de dumping

Nici nu a rasarit bine soarele si la chioscurile de ziare e imbulzeala. Este una din zilele in care trusturile de presa distribuie carte impreuna cu ziarul la un pret modic (care variaza de la sapte la zece lei). Daca unii privesc cu ochi buni aceasta actiune, ca mijloc de promovare a culturii, altii il considera un act de concurenta neloiala. Plus scandalurile, in unele cazuri, privind detinerea drepturilor de autor.

Industria de carte, si asa in perpetua lupta pentru supravietuire, se confrunta de ceva vreme cu o noua amenintare. Trusturile de presa i-au luat circa 15% din piata estimata la 130-150 de milioane de euro, a declarat, intr-o dezbatere mai veche despre criza culturii scrise, Mihai Penescu, presedinte al Uniunii Editorilor din Romania (UER) si director al Editurii ALL, care a precizat ca statisticile arata ca romanii investesc mult mai multi bani in cosmetice, tigari si bauturi decat in carti.

Jurnalul Naţional

Misterele lotului Ciorogârla

Arestarea unui membru al familiei constituie în sine un şoc. Apropiaţii sunt tentaţi să acopere răspunderea acestuia folosind chiar şi minciuni, argumente trunchiate, omisiuni. Subiectivismul este de înţeles. Pe de altă parte, membrii familiei au acces la informaţii din do­sar, cunosc amănunte scăpate justiţiei. Aceasta pare a fi şi situaţia din dosarul Ciorogârla.

Soţia sergentului Tudorache, unul dintre inculpaţi, s-a adresat re­dac­ţi­ei cu o scrisoare extrem de interesan­tă. O pu­blicăm, fără a avea intenţia de a face justiţie paralelă. Elemente din scri­s­oare dezvăluie o altă faţă a adevărului, alta decât cea oficială.

Ne puteți urmări și pe Google News