Evenimentul Zilei > International > „Dorel” de Bulgaria
„Dorel” de Bulgaria

„Dorel” de Bulgaria

Trei vânzători de fier vechi din Bulgaria au reuşit să întrerupă timp de 10 ore conexiunea Internet dintre Germania şi Asia, după ce au tăiat, accidental, un cablu de fibră optică, anunţă ministrul bulgar de Interne, citat de AFP.

Cei trei bărbaţi săpau şanţuri în localitatea Yambol, situată în sud-estul Bulgariei, în căutarea de cabluri metalice pe care să le vândă la fier vechi. Din greşeală, ei au secţionat cablul de fibră optică folosit pentru transferul de informaţii internaţionale de către bănci, servere de Internet şi alte forme de comunicare între Germania şi Asia.

Incidentul, care a avut loc în noaptea de 18 spre 19 august, a provocat o pană de zece ore, al cărei prejudiciu este estimat la 900.000 de euro pentru operatorul cablului respectiv, potrivit comunicatului Ministerului de Interne de la Sofia.

Furtul de cabluri din metal provenind de la liniile telefonice, liniile de cale ferată sau cele ale companiilor de electricitate este frecvent în Bulgaria, unde vânzătorii de fier vechi speră să îşi sporească veniturile prin intermediul acestui comerţ.

Guvernul a încercat să pună capăt acestor furturi, impunând o reglementare mai strictă vânzătorilor de metale.
În prezent, cei trei sunt arestaţi.