Dolj: arheologii au descoperit o inscripţie cu numele capitalei Daciei Malvensis

Dolj: arheologii au descoperit o inscripţie cu numele capitalei Daciei Malvensis

Directorul Muzeului Olteniei, Mihai Fifor, a anunţat ieri că în situl de la Cioroiu Nou, din Dolj, au fost descoperite elemente care indică prezenţa capitalei Daciei Malvensis, Malva.

„Suntem aproape siguri că la Cioroiu Nou se află capitala Daciei Malvensis, căutată de sute de ani de arheologi. Aşteptăm o ultimă confirmare de la experţii noştri de la Universitatea din Craiova, care analizează o inscripţie pe care am găsit-o. Este prima dată când avem o inscripţie ce conţine numele acestei localităţi. În jur de 1 septembrie vom avea un răspuns“, explică Mihai Fifor.

Arheologii au descoperit la Cioroiu Nou elemente de fortificaţie militară, templu, necropolă, terme şi clădiri administrative şi militare cu încălzire prin podea. În plus, au fost aduse la iveală şi statui, monede, piese metalice de fier şi bronz, arme, inscripţii şi un bogat inventar de ceramică, inclusiv terra sigillata.

„După ce vom avea confirmarea descoperirii, vrem să reconstruim castrul, după modelul unui parc tematic din Germania, unde vizitatorii pot vedea crâmpeie din civilizaţia romană. Vrem să aducem acolo şi o legiune de «soldaţi» îmbrăcaţi în uniformă romană“, adaugă Mihai Fifor.

Ne puteți urmări și pe Google News