Evenimentul Zilei > Sport > Doliu în lumea sportului! Fostul șef s-a stins din viață. Avea probleme grave cu legea
Doliu în lumea sportului! Fostul șef s-a stins din viață. Avea probleme grave cu legea

Doliu în lumea sportului! Fostul șef s-a stins din viață. Avea probleme grave cu legea

Lamine Diack, fostul preşedinte al Federaţiei internaţionale de atletism (IAAF) și-a dat ultima suflare. Era implicat într-un scandal de corupție și avea o serie de probleme cu legea.

Lamine Diack a condus Federația Internațională de Atletism (IAAF) în perioada 1999-2015. Acesta s-a stins din viață la 88 de ani.

Diack se întorsese în Senegal în luna mai, după ce ani de zile a fost reținut în Franța din cauza unui proces de corupție. Totul a început în anul 2015, când a fost pus în acuzare, iar în 2020, lucrurile s-au înrăutățit. Justiția franceză l-a condamnat la patru ani de închisoare, dintre care doi cu executare, şi o amendă de 500.000 de euro pentru corupţie şi abuz de încredere.

S-a stins din viață înainte să fie încarcerat

Fostul sportiv a ascuns cazurile de dopaj din Rusia și a întârziat sancționarea atleților ruși dopați în schimbul unor bani frumoși, dar și pentru o mai bună sponsorizare și difuzare.

Acesta a mai fost implicat în alt dosar pe 27 martie 2019, pentru corupție, în cazul Jocurilor Olimpice de la Rio (2016) și Tokyo (2020), dar şi în procesele de atribuire a Campionatelor Mondiale de atletism de la Beijing, din 2015, şi apoi a Mondialelor din 2017 şi 2019, pentru care Qatarul a fost candidat.

Fiul său, urmărit de poliție

Lamine Diack nu a avut voie să părăsească Franța pentru o bucată bună de timp, dar a reușit să plece în schimbul unui depozit de 500.000 de euro.

Jaraaf de Dakar, un club de fotbal din prima ligă din Senegal, unde Diack a fost președinte în anii 1970 și 2000, l-a ajutat pe regretatul sportiv să își achite suma de bani. Aceștia au fost nevoiți să îi vândă o parte din terenurile spectaculoase.

Nici fiul acestuia nu a fost un exemplu demn de urmat pentru tinerii sportivi. Papa Massata Diack, fost director de marketing la IAAF, a fost judecat în absență, deoarece Senegalul a refuzat să-l extrădeze. Acesta a primit o pedeapsă cu închisoarea de 5 ani și i s-a cerut să achite o amendă de 1 milion de euro.

Cea mai mare lovitură a fiului lui Lamine a fost ca i s-a interzis mai bine de 10 ani să organizeze evenimente sportive, potrivit Impact.