Evenimentul Zilei > Social > Doliu în lumea filmului. Regizorul care a scris istorie a murit
Doliu în lumea filmului. Regizorul care a scris istorie a murit

Doliu în lumea filmului. Regizorul care a scris istorie a murit

Singurul finlandez laureat cu Oscar, Jörn Donner, producătorul capodoperei lui Ingmar Bergman, „Fanny and Alexander” (Fanny och Alexander), a murit joi, la Helsinki, la vârsta de 86 de ani, a anunţat agenţia de presă STT, relatează AFP.

Jörn Donner a primit, în calitate de producător, statueta pentru cel mai bun film într-o limbă străină în 1984 pentru pelicula „Fanny and Alexander”, legendarul lungmetraj despre copilărie în regia lui Ingmar Bergman, decedat în 2007, la vârsta de 89 de ani.

„Mulţumesc membrilor Academiei Americane de Film pentru gustul lor foarte bun”, a glumit finlandezul când a primit premiul la Hollywood.

Născut la 5 februarie 1933 la Helsinki, într-o familie vorbitoare de limbă suedeză, Jörn Donner a regizat, produs sau a jucat în câteva zeci de filme de la începutul anilor 1950 şi a condus în acelaşi timp Institutul de Film Suedez şi echivalentul său finlandez.

În anii 1960 el a avut o relaţie cu actriţa suedeză Harriet Andersson, muză a regizorului Ingmar Bergman („O vară cu Monika” „Fanny and Alexander”), şi a avut şase copii din mai multe relaţii.

Jörn Donner a fost de asemenea membru al mai multor partide politice finlandeze, precum SDP şi RKP, şi europarlamentar social-democrat finlandez.