Desi face parte din generatia medicilor tineri, carora aderarea la UE le-a deschis calea strainatatii, chirurgul Alin Apostol vrea o cariera in Romania.
Mii de cadre medicale din Romania vor pleca sa munceasca in tarile membre ale Uniunii Europene, iar locul lor ar putea fi luat de specialisi veniti din tarile africane sau asiatice, preconizeaza expertii in sanatate.
Asta in conditiile in care salariile in Romania vor ramane in continuare mici. Sunt insa doctori tineri care nu se gandesc sa-si cladeasca o cariera in Occident si prefera tot tara natala, in ideea ca si aici se „va schimba in sfarsit ceva”. Chirurgul Alin Apostol, fost lider al rezidentilor romani, este unul dintre ei. Decizia de a ramane in tara o pune pe seama idealismului si a pasiunii pentru chirurgie.
Alin Apostol a devenit cunoscut in urma cu zece ani cand, fiind proaspat rezident, a luptat impotriva fraudei de la concursul de rezidentiat. Cele mai cunoscute realizari ale Aliantei Medicilor, organizatie al carei presedinte este, au fost obtinerea pentru medicii rezidenti a unor salarii mai mari si a garzilor platite.
EVZ: Se vorbeste mult, dupa aderarea noastra la UE, despre emigrarea doctorilor romani pentru salarii mai bune. Doriti sa plecati la un spital din alta tara? Dar colegii de generatie? Alin Apostol: Spre surprinderea mea, cu toate ca pana la aderare multi spuneau ca o sa plece, acum bat pasul pe loc. Probabil ca nu se arunca asa cu capul inainte, ci asteapta sa vada inainte de ce doctori este nevoie in tarile UE. Cel mai mult isi doresc sa plece medicii tineri, dar nu este exclus sa faca pasul si cei mai cu experienta. Este normal sa plece in alte tari, e dreptul fiecaruia. Merita si ei, dupa ce ca tineretea nu si-au trait-o, macar la maturitate sa se simta bine.
Eu unul n-as pleca. Sunt idealist, chiar imi doresc sa fac ceva aici. Vreau ca lucrurile sa mearga si aici intr-o directie corecta si sa nu mai spun „am fost la München la un spital, sa vezi ce-am vazut acolo!”. Eu, la Spitalul Elias, unde lucrez ca medic chirurg, vreau sa am acelasi lucru si sa incetam sa mai fim ruda saraca. Avem si noi tot doua maini, doua picioare, in mare dupa aceleasi carti am invatat. Dar despre migrarea medicilor straini catre spitalele noastre? Cine ar putea sa vina de-afara pe salariile astea? Nici macar rezidentii bulgari, care aveau 300 de euro inca din 1998. Rezidentii nostri nu castiga nici acum acesti bani: salariul unui rezident din Romania este intre 400 si 600 lei pe luna. Mai pot face cateva garzi suplimentare, care sunt platite in timpul saptamanii cu 30 de lei si in weekend cu 60 de lei. Numarul garzilor suplimentare posibile depinde de cati rezidenti sunt pe sectie. Eu faceam si opt garzi saptamanal in timpul rezidentiatului.
Poate, cu urmatorul val de aderare, albanezii vor vrea sa vina la noi in spitale. Ar mai fi si cei din tarile sarace africane sau asiatice cu salarii mai mici decat ale noastre. Pentru ei, a lucra in Romania reprezinta acelasi lucru cum este la noi lucrul in tarile UE.
Ce va aduce nou in sistemul nostru sanitar aderarea la Uniunea Europeana? In tarile UE, asigurarea publica de sanatate nu acopera toate serviciile, cum este la noi. Pe viitor, se va crea si aici un pachet de servicii medicale care vor fi acoperite de asigurarea obligatorie. Astfel, platesti pentru ce crezi tu ca o sa ti se intample si, in rest, iti suplimentezi sau nu cu o alta asigurare privata.
De ce nu se mai aude nimic de Alianta Medicilor? Alianta este inca activa, sa zicem ca sta in stand-by. Speram ca, din moment ce de-acum suntem coordonati de UE, nu are ce sa mai mearga rau. O sa fim monitorizati si sistemul nostru o sa inceapa si el sa se aranjeze. O sa intervenim numai atunci cand o sa se intample ceva grav si atunci o sa depunem plangere direct la structurile UE, nu o sa mai trecem prin institutiile noastre.
PE SCURT DESPRE...
Sistemul sanitar in Romania Este bun prin amaratii care stau pe salarii de nimic si totusi isi fac treaba. Este rau ca nu exista o gestionare a sistemului, in asa fel incat asiguratul sa stie ce se face cu banii lui.
Spitalele din RomaniaIndiferent de cat de bine sunt administrate, bugetul este insuficient pentru a face lucruri mai bune.
Relatia medic-pacient Un medic chiar are o relatie cu pacientul, cand ajunge acasa se gandeste ce face, cum i-o mai fi si atunci cand nu mai are rabdare se duce la fata locului.
Pasiuni Muzica, tot ceea ce tine de Razboiul Stelelor, baschetul. Daca de baschet s-a lasat din lipsa de timp, la Razboiul Stelelor nu a renuntat, fiind unul dintre fondatorii Clubului Star Wars din Romania, care numara 800 de membri.
Promisiuni
Salarii mai mari pentru rezidenti
Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ieri ca este ingijorat de ideea ca multi medici ar putea pleca sa lucreze in spitalele statelor membre UE, dar apreciaza drept fireasca tentatia si dorinta doctorilor de a castiga mai bine. „Nu pot spune ca ma tem, dar sunt ingrijorat. Exista aceasta tentatie si este fireasca. Ce om nu-si doreste sa lucreze pe bani mai multi?”, a declarat pentru Mediafax ministrul Eugen Nicolaescu.
El a mai spus ca, in 2007, lefurile doctorilor vor creste in medie cu 22%. „Rezidentii din anul l si ll (nu pot face garzi) vor primi salarii cu 40% mai mari, ceea ce este un castig, sigur, comparabil cu economia nationala, nu cu nivelul Occidentului”, a adaugat ministrul.