Ioana, 34 de ani, Piatra-Neamţ: Am probleme cu constipaţ ia de foarte mult timp. Frecvent iau dulcolax. Cum altfel aş mai putea rezolva această problemă?
Vă recomand mers zilnic pe jos sau activitate fizică îndrumată de un antrenor. Rolul lor este de a întări musculatura abdominală şi de a regla tranzitul. Medicamentele rezolvă problema pentru o perioadă, dar mişcarea aduce reale beneficii. Chiar dacă există laxative, nu vă încurajez să le folosiţi decât accidental. Alimentaţia trebuie să fie bogată în fructe şi legume. Mâncaţi mai puţină carne şi brânză, întrucât acestea cresc consistenţa scaunelor şi îngreunează eliminarea toxinelor. Evitaţi conservele, deoarece hrana trebuie să fie proaspătă. Dacă aveţi probleme de colecist, vă sugerez să folosiţi suplimente cu enzime în timpul meselor. Puteţi alege între Mezym, Triferment şi altele. Folosiţi şi diverse trucuri: o ceaşcă de cafea, o linguriţă de miere, un pahar cu apă, ulei de măsline, tărâţele de grâu, pâinea integrală. Ca să fiţi sigură că nu este vorba şi despre alte afecţiuni, ar fi indicat să vă examineze un medic internist sau un gastroenterolog.

Trimiteţi întrebările la [email protected] Telefon: 202.20.00, Fax: 202.20.01 În ziarul de mâine răspunde REMUS LUPU – medic de familie