Alina Lupu: De cinci ani ma confrunt cu o stranie raguseala. In fiecare anotimp se manifesta diferit. Am tratat-o inca de la inceput, am facut si niste analize si se pare ca nu-mi sunt afectate corzile vocale. Mi s-a mai spus ca as fi alergica la anumite alimente si la vreme rea. Nu mi s-a parut plauzibil. Nu fumez si nici nu am fumat, nu stau in medii in care as putea fuma pasiv, nu lucrez in medii toxice, nu beau alcool, nu beau cafea. In schimb, am fost alergica la antibiotice, racesc foarte repede. Ma puteti ajuta?
In primul rand, e de spus faptul ca raguseala nu are legatura cu alergia. Chiar daca sunteti alergica la anumite medicamente, aceast lucru nu va afecteaza vocea. Cel mult puteti avea episoade de sufocare, si nu de pierdere a vocii. Ar fi trebuit sa specificati ce profesie aveti. Poate aveti o meserie care va solicita mult vocal. Ideea este sa nu va panicati. Daca medicii v-au spus ca nu va sunt afectate corzile vocale si problema nu e permanenta, nu exista motive de ingrijorare. Trebuie sa va schimbati regimul de fonatie, sa reinvatati sa vorbiti.

Apelati la un medic specialist in foniatrie care sa va invete reguli prin care sa va protejati vocea. Acelasi specialist va poate invata cum sa va relaxati corzile vocale, inclusiv cand sunteti racita.