DOCTOR EVZ: E bine să consumăm cacao?

DOCTOR EVZ: E bine să consumăm cacao?

Vă răspunde prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Nicoleta: Este bine să consum cacao? Ce substanţe nutritive conţine?  

Da, e bine să consumaţi cacao. Fiţi atentă la ingredientele pe care le puneţi pe lângă aceasta. Dacă faceţi lapte cu cacao şi puneţi o ceşcuţă de zahăr, nu mai bine. Dacă suferiţi de dislipidemie sau de o maladie coronariană, folosiţi lapte degresat. Şi, în general, îndulciţi-l cât mai puţin şi nu cu îndulcitori.

Puteţi să faceţi şi budinci cu cacao, dar aveţi grijă la făină, nu cu foarte multă. De asemenea, nu le cumpăraţi din comerţ, mai bine le faceţi dumnevoastră.   Cacaoa puteţi să o puneţi în cantitatea cea mai mare, până când e suportabil şi e bun la gust.

Să nu luaţi cacao proastă, să luaţi una neutră. Cacaoa are un proces lung până ajunge pudră, de la seminţele care se prăjesc şi se neutralizează sau nu. Unele sunt cu aciditate mai mare şi atunci cacaoa este mai iefitină. De exemplu, cea olandeză este foarte bună.

Cacaoa are teobromină, un stimulator al sistemului nervos central, dar acţiunea ei este de vreo zece ori mai blândă decât a cafeinei. Ea mai are şi precursori de serotonină, de aceea şi ciocolata dă o stare de euforie, de bine.

Ne puteți urmări și pe Google News