Marius, 30 de ani: Fac des crize de rinichi. În urma analizelor, am aflat că am nisip la rinichi, dar nu ştiu dacă prezenţa lui justifică durerile mari pe care le am. Mai mult, am dureri mari în partea de jos, sub burtă. Ce analize să îmi mai fac?
Sunt câteva lucuri neclare. Nu mi-aţi spus prin ce analize s-a demonstrat existenţa nisipului la rinichi, acest lucru poate fi sugerat de ecografia renală, dar şi de examenul sumar de urină. Dacă aţi făcut ecografia e mai bine, pentru că ea poate detalia eventualele obstacole în scurgerea urinii prin rinichi şi prin uretre şi, de asemenea, poate evidenţia anumite complicaţii apărute la nivelul vezicii urinare (litiaza vezicală, îngroşarea peretelui vezicii urinare etc.).

Simptomatologia dumneavoastră poate fi precipitată de consumul scăzut de lichide sau, dimpotrivă, de excesul de cafea, bere. În plus, cei care mănâncă multă carne au predispoziţie să facă litiază urică. În cazul în care aţi făcut examenul sumar de urină şi s-au descoperit cristalele, medicul vă poate recomanda şi tratamentul pe care trebuie să-l luaţi pentru dizolvarea lor şi ce alimente să evitaţi. Cât priveşte celelalte dureri pe care le resimţiţi, poate ar fi bine să faceţi un tuşeu al prostatei şi o urocultură, deoarece nu sunt normale la un bărbat aşa tânăr.