Vă răspunde Eduard Adamescu, medic specialist diabet şi boli de nutriţie, Cabinetul „Calea Moşilor“ din Bucureşti.
Alina, 30 de ani: În familia mea se consumă foarte multă carne. De curând, soţul a fost diagnosticat cu pietre la rinichi şi doctorul a zis că astfel de probleme pot apărea şi din cauza consumului ridicat de carne. În ce măsură poate fi adevărat şi ce alte afecţiuni riscăm? „Calculii renali (pietrele la rinichi) sunt de mai multe feluri. Într-adevăr, calculii din uraţi (una dintre categorii) pot apărea în contextul unei concentraţii crescute de acid în sânge care apare la marii consumatori de carne. Sumarul de urină poate arăta natura acestor calculi. Oricum, chiar dacă aceste pietre la rinichi s-ar dovedi la analize că nu au apărut din cauza unui consum ridicat de carne, tot nu este în regulă să aveţi un astfel de regim hiperproteic.
Când mâncăm foarte mult doar o componentă a unui regim echilibrat, fie proteine, lipide sau glucide, celelalte componente se reduc corespunzător. Vă recomand să nu consumaţi mai mult de 150 de grame (maximum 200) de carne pe zi, aceasta fiind cantitatea recomandată pentru un adult sănătos. În contrapartidă, creşteţi consumul de legume şi fructe.“