Evenimentul Zilei > Actualitate > DOCTOR EVZ: Carnea rosie creste hemoglobina
DOCTOR EVZ: Carnea rosie creste hemoglobina

DOCTOR EVZ: Carnea rosie creste hemoglobina

Va raspunde Remus Lupu, medic de familie.

Leonard, 24 de ani, Bucuresti: In urma unor analize, valoarea hemoglobinei a iesit 17. O cunostinta mi-a zis ca este peste limita normala (care ar fi 14) si ca poate fi vorba de o infectie in corp, de prezenta unui virus. As dori sa stiu mai multe despre aceasta. In rest, celelalte analize (am facut biochimia si hemoleucograma) au iesit bine. Eu nu sunt asigurat la nicio casa de sanatate si nu sunt inscris  la niciun medic de familie. As vrea sa stiu ce alte analize sa fac ca sa ma asigur ca nu este vorba de nicio problema, de nicio infectie, de niciun virus.
„Probabil ca aveti o dieta bogata in carne rosie (vita sau porc). Exista riscul sa se ajunga si la valori mai mari ale hemoglobinei. Pentru barbati insa valoarea maxima nu este 14, asa cum v-a sugerat cunostinta dumneavoastra. In plus, mai trebuie sa stiti ca valorile hemoglobinei pot varia usor de la un laborator la altul, in functie de kiturile folosite de acestea. Trebuie sa repetati analizele si sa vedeti si alte rezultate. Din ce ati povestit, cel mai probabil sunteti sanatos. Va sfatuiesc sa consultati un medic de familie sau un internist. Pentru ca nu sunteti asigurat, trebuie sa platiti analizele pe care le veti face.”

Liviu, Brasov, 35 de ani: Am mereu rani in colturile gurii. Care ar putea fi cauzele unei astfel de probleme? Ce tratament trebuie sa fac?
„Foarte probabil aveti o carenta de vitamine. Aceasta problema apare insa si daca va stergeti excesiv la gura. Prin asta intretineti leziunea. Va recomand sa incercati suplimentele polivitaminice, de tipul Supradyn, Eurovita, Vitamax etc. In cazul in care problema nu se rezolva in 7-14 zile, trebuie sa consultati medicul dumneavoastra de familie, care sa va prescrie analize de sange. Acestea vor lamuri problema. Incercati sa va alimentati corect, cu produse de calitate. Dieta dumneavoatra zilnica ar trebui sa contina si proteine, si lipide, si vitamine, si minerale.”