Reumatologul Ioan Ancuta spune ca pacientii romani sunt departe de cei din UE sau SUA in ceea ce priveste accesul la analize si medicamente.
Romanii care sufera de boli reumatologice, afectiuni ale caror simptome se fac simtite in special in perioada rece, nu au acces la analize precum restul europenilor.
Investigatiile imagistice de tip RMN - rezonanta magnetica nucleara- sunt mai bune decat radiografia clasica, ce se recomanda de regula la noi, afirma specialistul in reumatologie Ioan Ancuta. Nici medicamentele nu se dau foarte usor. Chiar daca exista produse performante pentru bolnavii cu afectiuni reumatice, putini au acces la ele din cauza costurilor ridicate.
Desi tanar, medicul reumatolog Ioan Ancuta de la Spitalul „Cantacuzino” din Capitala este foarte cautat si apreciat. Nu pleaca niciodata fara sa consulte si ultimul pacient care il asteapta. O zi din viata medicului incepe la ora 5.45. Mai intai pune la punct foile de observatie, consulta, interneaza pacientii si citeste reviste de specialitate. Apoi il gasiti la raportul de garda si pe sectie impreuna cu medicii rezidenti.
Dupa pranz, da consultatii in privat, iar in timpul ramas pune la punct dosarele ce trebuie trimise spre aprobare casei de asigurari de sanatate. Fara acestea, bolnavii nu ar putea avea acces la terapiile moderne.
EVZ: Sunteti un medic foarte cautat, iar lumea va apreciaza pentru ca nu plecati niciodata acasa fara sa consultati si ultimul pacient care va asteapta. Cum reusiti? Ioan Ancuta: Nu imi place sa ma astepte pacientii in picioare pe la usa si niciodata n-am vrut sa-i umilesc. Prefer sa rezolv in timp util fiecare bolnav.
Printre bolile pe care le tratati se numara poliartrita reumatoida si spondilita anchilozanta. Mai ingrijiti si pacientii cu boli interne. In ce stadiu ajung la dumneavoastra bolnavii? Vin atunci cand le ajunge cutitul la os. Chiar daca pacientii trec pe la medicul de familie, aceste boli reumatologice sunt greu de diagnosticat si, de foarte multe ori, sunt confundate cu alte afectiuni. Asta duce inclusiv la complicatii invalidante. Dupa cinci-zece ani de la debutul acestor boli, daca tratamentul nu este cel corect, anchilozeaza mainile, se rigidizeaza coloana, se poate ajunge la handicap locomotor. Nici pe bolile interne situatia nu este una fericita. Sunt de multe ori solicitata cu cazuri in impas de diagnostic sau de tratament. Am avut o pacienta care a fost tratata doi ani pentru sindrom nevrotic pentru ca avea tulburari de deglutitie. De fapt, avea o tumoare benigna de esofag. Dupa interventie si-a revenit si duce o viata normala.
Cum se face ca in tarile UE si SUA bolile reumatice sunt descoperite devreme? Pacientii cu afectiuni reumatice au cu adevarat acces la investigatii imagistice, imunologice si genetice. La ei, de exemplu, merge struna pe partea de RMN de articulatii mici ale mainii si pumnului. Este un aparat de diagnostic mai bun decat radiografia standard. Nu spun ca aceasta nu are valoare ei, dar, la un moment dat, este nevoie si de altceva.
Cum stam, in schimb, pe partea de terapie? Ce exista in lume ca terapie pentru aceste cazuri avem si noi. Problema este cu accesul la medicamentele scumpe, care costa aproximativ 10.000 de euro pe an. Beneficiaza de aceste terapii revolutionare in domeniu cazuri bine selectate, care nu raspund la terapia clasica, dar calitatea vietii este mult ameliorata si se previne handicapul locomotor.
Pe scrurt despre
Sistemul de sanatate din Romania: Este intr-o continua dinamica
Ministrul Eugen Nicolaescu: A reusit sa faca schimbari care pentru multi erau de necrezut in urma cu cativa ani
Pacientul roman: E interesat de sanatatea lui, dar, de multe ori, nu poate avea acces la investigatii de ultraspecialitate
Medicul roman: Mult prea prins in proceduri birocratice. Nu mai are timp suficient pentru pacienti, fiindca are prea multe hartii de completat
Spitalele din Romania: Multe dintre ele ar putea functiona la un nivel acceptabil, cu conditia sa fie administrate de un manager capabil
CV Ioan Ancuta
Data nasterii: 23.07.1967
Locul nasterii: Pitesti
Studii: Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Buucresti
Stagii in strainatate: Franta (1995), Anglia (2000), SUA (2005) pe specializarea de reumatologie si gastroenterologie
Pozitia actuala: asistent universitar la UMF „Carol Davila”, din Bucuresti, medic primar, specializarea boli interne si medic specialist reumatologie la Spitalul „Cantacuzino”