Dobanda fixa pe un an ascunde rata mare din al doilea an
- Adam Popescu
- 6 septembrie 2007, 03:00
Creditele cu dobanda mica la inceput se scumpesc in timp ce sunt rambursate.
Ratele la creditele cu dobanzi fixe in primul an de rambursare sunt cu mult mai mici decat cele care urmeaza sa fie platite din cel de-al doilea an. Dobanda variabila din al doilea an ar aduce o marire a ratei cu 14%-24%, potrivit unor calcule efectuate de EVZ.
Aceasta inseamna ca rata de 300 de euro aferenta unui credit ipotecar contractat cu dobanda fixa devine lejer, din cel de-al doilea an de rambursare, 348 de euro. Bani pe care imprumutatul urmeaza sa ii scoata din buzunar indiferent daca i-a crescut sau nu venitul sau daca intre timp a facut si un copil.
Rata care urmeaza sa fie platita din cel de-al doilea an a fost calculata utilizand dobanda variabila practicata de banci la imprumuturile in aceeasi valuta. La imprumuturile in euro dobanzile variabile practicate de banci sunt legate de referinta numita EURIBOR.
Aceasta se traduce prin faptul ca peste cateva luni sau peste un an, cand la creditele acordate de banci se va finaliza perioada in care este perceputa dobanda fixa, dobanda variabila pe care o vor practica acestea nu va fi neaparat cea utilizata in prezent.
Dobanzile de vitrina
Moda imprumuturilor cu dobanda fixa in primul an de rambursare a imprumutului a prins extrem de bine pe piata autohtona, acest tip de credite fiind prezent in oferta celor mai multe banci care acorda imprumuturi persoanelor fizice. Acestea au aparut pe piata ca o metoda de contracarare a limitarilor impuse de BNR in anii anteriori la creditele acordate persoanelor fizice.
Dobanzile promotionale mici le permiteau bancilor sa acorde credite ipotecare mai mari respectand limita de indatorare de 35%. In acelasi timp, clientii erau multumiti deoarece un credit mai mare le permitea sa reuseasca sa isi cumpere o locuinta.
Intre timp, banca centrala a renuntat la limitari, dar dobanda de vitrina a ramas in ofertele bancilor. Romanii sunt inca sedusi de dobanzile promotionale. Dobanzile promotionale raman in ofertele bancilor si ar putea impovara clientii in viitor.
S-A INTORS ROATA
Leul a mai scazut si ieri cu inca trei bani
Dupa ce a muscat cu pofta din euro in lunile anterioare, leul a slabit, consemnand ieri cea mai importanta depreciere fata de euro comparativ cu celelalte valute din regiune.
Potrivit cursului comunicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), leul s-a depreciat ieri cu inca trei bani in raport cu moneda europeana. Cu o zi inainte, leul a mai pierdut trei bani in fata euro.
Scaderea de ieri a fost determinata, atat in cazul Romaniei, cat si al altor state din zona, de mentinerea aversiunii la risc a investitorilor. La inchiderea sedintei de pe piata valutara interbancara, cotatiile au fost de 3,3230-3,3250 lei pentru un euro.
Danske Bank: leul mai poate scadea
Leul este cea mai supraevaluata moneda din pietele emergente si ramane vulnerabila la o criza in regiune, apreciaza analistii Danske Bank. In opinia analistilor bancii daneze, deprecierea leului este generata de o serie de factori.
Printre acestia se afla slabiciunile economiei romanesti, considerata de analistii mentionati ca fiind una dintre cele mai dezechilibrate din regiune, cu active supraincalzite. Alte probleme ar fi cresterea excesiva a creditarii si a deficitului contului curent.
Acestia au precizat ca unul dintre modelele de analiza utilizate le arata ca leul ar fi supraevaluat cu 30%. Aceasta ar insemna ca o cotatie „corecta” a leului ar fi de peste 4 unitati pentru un euro. Analistii romanii apreciaza ca este foarte putin probabil ca leul sa se deprecize pana la acest nivel.
Ultimele estimari ale Danske Bank privind cotatia leului fata de moneda europeana indica un curs de circa 3,40 lei/euro peste trei luni. Previziunile facute de Danske Bank in primavara pentru vara acestui an, pesimiste si acestea in ceea ce priveste evolutia leului, nu s-au adeverit. (Consuela Stegarescu)