Evenimentul Zilei > International > DNES.bg: Borisov la Davos: Viitorul Balcanilor de Vest este în UE
DNES.bg: Borisov la Davos: Viitorul Balcanilor de Vest este în UE

DNES.bg: Borisov la Davos: Viitorul Balcanilor de Vest este în UE

"Bulgaria a susținut în mod constant eforturile țărilor din Balcanii de Vest pe drumul lor spre aderarea la UE", a declarat Boiko Borisov în cadrul unui discurs susţinut în cadrul panelului de discuţii "Dialogul privind diplomația în Balcanii de Vest" în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Primul ministru bulgar a subliniat în faţa participanților la discuție că este extrem de important să se mențină rolul politicii de extindere a UE ca şi catalizator pentru implementarea reformelor-cheie în țările din regiune.

„Aceste reforme sunt necesare atât pentru modernizarea și dezvoltarea Balcanilor de Vest, cât și pentru stabilitatea și prosperitatea acestei regiuni importante din punct de vedere strategic pentru UE”, a menţionat premierul Boiko Borisov.

Potrivit acestuia, diferitele inițiative și formate de cooperare regională din sud-estul Europei se completează reciproc în promovarea stabilității politice, economice și sociale în regiune.

El a amintit că Bulgaria, împreună cu Republica Macedonia de Nord, găzduiește, de la 1 ianuarie 2020, Procesul de la Berlin și a adăugat că Bulgaria și-a asumat acest angajament responsabil ca o continuare naturală a ceea ce a fost obținut în timpul președinției bulgare a Consiliului UE și pentru evidenţierea procesului de integrare europeană al Balcanilor de Vest pe agenda politică a Uniunii.

„Prioritățile copreședinției Procesului de la Berlin sunt conectivitatea sub toate aspectele sale: transport, energie, digitalizare, precum și conectivitatea între oameni, în special în rândul tinerilor, inclusiv prin educație”, a subliniat premierul.

El a precizat că unul dintre proiectele majore care urmează să fie implementate este progresul în construcția Coridorului transeuropean VIII. Are o importanţă-cheie pentru regiune și ar fi un bun exemplu de conectivitate în Balcanii de Vest cu statele membre vecine ale UE.

„Avem profunda convingere că viitorul țărilor din Balcanii de Vest se află în UE, deoarece fără ele proiectul european este incomplet. Președinția croată intenționează, de asemenea, să organizeze un summit UE-Balcanii de Vest și va menține accentul pe perspectiva europeană a regiunii pe ordinea de zi a UE”, a spus Boiko Borisov.

Articol de Aleksandr Popov – Traducere RADOR