Evenimentul Zilei > International > Dmitri Medvedev şi Vlad Filat au discutat despre gazul rusesc şi vinurile moldoveneşti
Dmitri Medvedev şi Vlad Filat au discutat despre gazul rusesc şi vinurile moldoveneşti

Dmitri Medvedev şi Vlad Filat au discutat despre gazul rusesc şi vinurile moldoveneşti

Problema livrării gazului rusesc în Republica Moldova a fost principalul subiect discutat, azi, de premierul rus Dmitri Medvedev cu omologul său de la Chişinău, Vlad Filat, dar nu s-a ajuns la un rezultat.

Dmitri Medevedev a anunţat, într-o conferinţă de presă, la finalul întâlnirii celor două delegaţii, că a făcut „o propunere complexă” colegilor de la Chişinău şi a expus toate argumentele, inclusiv cele ce ţin de pachetele energetice ale Uniunii Europene.
Republica Moldova negociază cu partea rusă încheierea unui nou contract de livrare a gazelor de aproximativ un an, vechiul contract expirând la 1 ianuarie 2012.

Cei doi premieri au discutat şi despre îmbunătăţirea logisticii livrării vinurilor moldoveneşti în Federaţia Rusă. Dmitri Medvedev a declarat că a dat indicaţii personale în acest sens, menţionând că în prezent nu există probleme în privinţa calităţii vinurilor moldoveneşti, relatează Agerpres.
Republica Moldova să fie un stat puternic

Oficialul de la Moscova a declarat că ţara sa este interesată ca Republica Moldova să existe ca stat de sine stătător. „Rusia este interesată ca Republica Moldova să fie un stat puternic, de sine stătător cu toate atributele puterii de stat, inclusiv unul important ca suveranitatea. Noi suntem interesaţi ca Moldova să se dezvolte ca un teritoriu unic”, a mai declarat el.

Vlad Filat a mulţumit Rusiei pentru poziţia sa în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi l-a invitat pe Medevedev la Chişinău, iar acesta a acceptat.

Reprezentanţii guvernelor de la Moscova şi Chişinău au semnat un acord de cooperare între Ministerele Afacerilor Interne şi un altul în domeniul dezvoltării regionale.
De asemenea, s-a căzut de acord asupra constituirii unei comisii comune de istorici din Republica Moldova şi Rusia.

Vlad Filat se află într-o vizită de trei zile în Rusia, la invitaţia lui Dmitri Medvedev, miercuri urmând să aibă o întrevedere şi cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News