Divergenţe între Iliescu şi Geoană

Divergenţe între Iliescu şi Geoană

În timp ce liderul partidului, Mircea Geoană, susţine că PSD va propune modificarea Constituţiei pentru eliminarea imunităţii demnitarilor, Ion Iliescu respinge această iniţiativă, precizând că aceasta nu se poate face pe "fugă". Preşedintele de onoare al PSD a afirmat că modificarea Constituţiei ar trebui făcută după alegerile parlamentare, de către viitorul Legislativ, prin intermediul unei comisii speciale.

"Constituţia este o treabă serioasă, aşa ceva nu se face bătând din palme. Eu n-aş aborda niciun fel de temă azi care să schimbe Constituţia. Nu cred că asta e calea potrivită în momentul de faţă, să schimbăm cu ceva Constituţia. Aşa ceva nu se face de pe o zi pe alta. După alegeri, în viitorul Parlament dacă este necesar o să constituim o nouă comisie, să analizăm ce amendamente ar trebui, nu să nu le abordăm din fugă", a declarat Iliescu, citat de Realitatea, înaintea începerii Biroului Permanent al partidului.

Fostul preşedinte a susţinut că modificările constituţionale din ultimii ani au avut loc în contexte care impuneau acest lucru, respectiv, mai întâi trecerea de la regimul comunist la cel democratic, şi apoi punerea în acord a Constituţiei din 1991 cu statutul României de membru NATO şi UE.

Iliescu a arătat că elaborarea noii Constituţii după Revoluţie a necesitat doi ani şi sprijin din partea unor experţi străini, iar modificarea legii fundamentale în anul 2003 s-a făcut după o analiză serioasă. "Aşa ceva nu se face cu una cu două", a mai spus Ion Iliescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Geoană nu renunţă

După şedinţa Biroului Permanent de astăzi, Mircea Geoană a anunţat că în cadrul întâlnirii s-a discutat pe baza unui material pregătit de echipa de jurişti a partidului condusă de Valer Dorneanu două paliere importante. Pe de-o parte modificările legate de independenţa justiţiei şi modificarea legislaţiei care guvernează acest domeniu important şi pe de altă parte iniţiativa de modificare a Constituţiei privind uniformizarea regimului imunităţilor.

"Biroul Permanent a aprobat aceste propuneri, iar în această după-amiază se va finaliza redactarea textului de lege cu privire la modificarea Constituţiei pe tema imunităţilor. El va fi deschis pentru strângerea de semnături a parlamentarilor noştri începând cu ziua de mâine şi va fi depus la Parlament pentru dezbatere. Am decis că la început de septembrie să organizăm, cu participare internă şi internaţională, un forum constituţional cu privire la eventuala nevoie de modificare mai amplă a Constituţiei", a precizat Mircea Geoană.

Liderul PSD s-a referit şi la respingerea propunerii de către Ion Iliescu: "Sunt colegi care susţin nevoia unei modificări mai ample a onstituţiei, o nouă Republică. Sunt alţi colegi, precum preşedintele de onoare, care consideră că într-un astfel de domeniu trebuie mnifestată o anumită prudenţă".

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 15:40

CITIŢI ŞI:

PNL şi PSD discută cazurile Şereş şi Păcuraru

PSD şi PNL, despărţite de desfiinţarea imunităţii