Diţă şi Tomescu, în Cartea Recordurilor

Diţă şi Tomescu, în Cartea Recordurilor

Constantina Diţă este oficial cea mai în vârstă atletă câştigătoare a maratonului olimpic, din toate timpurile, a anunţat, astăzi, Academia Recordurilor Mondiale (World Records Academy). De asemenea, Valeriu Tomescu a fost confirmat drept cel mai tânăr antrenor al unei campioane olimpice în „cursa regină”.

World Records Academy a omologat recordurile celor doi români, înregistrate la Jocurile Olimpice de la Beijing, desfăşurate anul trecut. Atleta română avea 38 de ani când a trecut prima linia de sosire pe stadionul supranumit „Cuib de pasăre” din capitala chineză, pe 17 august 2008. Valeriu Tomescu, antrenorul ei, avea 32 de ani.

Până la performanţa Constantinei Diţă, cea mai vârstnică învingătoare la maratonul olimpic era portugheza Rosa Mota, care a câştigat la Jocurile Olimpice de la Seul, din 1988, când avea 30 de ani. De asemenea, recordul la masculin era deţinut de portughezul Carlos Lopes, în vârstă de 37 de ani când a cucerit laurii olimpici la Los Angeles, în 1984. 

După ce atleta română a devenit campioană olimpică, agenţia Reuters a scris: „Maratoniştii, la fel ca şi vinurile de calitate, devin mai buni odată cu înaintarea în vîrstă, iar noua campioană olimpică la maraton, atleta română Constantina Diţă a dovedit acest lucru”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ediţia 2009 a Cărţii Recordurilor, editată de Worlds Records Academy, se află Mariana Bitang şi Octavian Bellu - cei mai buni antrenori din lume, şi Nadia Comăneci - gimnasta cu cele mai multe note de 10 la o ediţie a Jocurilor Olimpice.

CITIŢI ŞI:

38 de ani, vârsta de aur a maratonului feminin

Constantina Diţă, muza lui Armstrong!