Din criminal, pictor de icoane la puscarie

Din criminal, pictor de icoane la puscarie

Un sucevean condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav si-a descoperit în spatele gratiilor vocatia de a picta icoane.

 Dorin Blaga, de 35 de ani, isi ispaseste pedeapsa la Penitenciarul din Botosani.

„Aveam 22 de ani cand am fost închis. Am crezut ca banul ma poate aduce undeva... Minte de copil...“, spune barbatul, care, în cei 13 ani de detentie, a pictat sute de icoane si a bifat recent, la Suceava, al saisprezecelea vernisaj.  

In 1995, Dorin Blaga, fost gardian public, a omorat un batran cu cetatenie romano-israeliana, dupa ce i-a furat 50.000 de marci, 9.000 de dolari si 1,5 milioane de lei. „A fost un eveniment nefericit... ale tineretii valuri. Asta-i explicatia. O cadere de moment si se întampla...“, spune suceveanul. Anii petrecuti pana acum în spatele gratiilor si-au pus amprenta asupra lui.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aici, timpul are o alta dimensiune. Realizezi la un moment dat ca ai de stat atâta timp în puscarie, ce faci?! S-a creat o legatura între mine si Dumnezeu“, explica Dorin Blaga, precizând ca, desi nu picta înainte de a fi încarcerat, a avut prieteni pictori de biserici, de la care a furat meserie. „Fiecare icoana reprezinta o rugaciune de iertare catre Dumnezeu“, spune detinutul.

„Uite, criminalul!“

„Cred ca o sa ma liberez undeva pe la sfârsitul lui 2009, începutul lui 2010. Tot de pictat icoane o sa ma ocup si atunci. Mi-am gasit calea“, a mai spus suceveanul. El stie ca atunci când va fi liber va scapa cu greu de eticheta de criminal. „Sunt constient ca atunci când o sa ies afara o sa ma lupt cu o anumita mentalitate. «Uite, criminalul!»“, mai spune Dorin Blaga.