Dieta care ține cancerul departe. Alimentele recomandate de cercetătorii Universității din Georgia
- Ionel Sclavone
- 10 noiembrie 2024, 20:39
Cancerul poate fi ținut departe de o dietă bogată în grăsimi sănătoase. Este concluzia la care au ajuns oamenii de știință de la Universitatea din statul american Georgia.
Un nou studiu vine să confirme informațiile care erau cunoscute deja. O alimentație bazată pe grăsimi sănătoase poate proteja organismul de problemele grave.
Cancerul poate fi combătut de grăsimile sănătoase
Suplimentele de ulei de peşte ar putea ajuta organismul să se protejeze. O dietă bazată pe acizii graşi omega-3 şi omega-6 poate ține cancerul departe. Oamenii de știință cred că acest tip de grăsimi ajută la scăderea colesterolului, dar și la menținerea creierului sănătos. O astfel de dietă ar putea ajuta la prevenirea unei varietăţi de tipuri ale acestei boli nemiloase.
Studiul, publicat în International Journal of Cancer, are la bază informații colectate de la peste 250.000 de persoane. Oamenii de știință au concluzionat că nivelurile mai ridicate de acizi graşi omega-3 şi omega-6 au fost asociate cu un risc mai scăzut de apariţie a bolilor.
„Nivelurile mai ridicate de omega-3 şi omega-6 au fost asociate cu rate mai scăzute de cancer. (...) Aceste constatări sugerează că persoana obişnuită ar trebui să se concentreze pe obţinerea unei cantităţi mai mari din aceşti acizi graşi în regumul lor alimentar”, a declarat Yuchen Zhang, autorul principal al studiului şi doctorand în Colegiul de Sănătate Publică al UGA.
Participanţii la studiu care au prezentat niveluri mai ridicate de omega-3 au avut un risc mai scăzut pentru cancerul de colon, stomac şi plămâni. Nivelurile ridicate de omega-6 au dus la rate mai scăzute la 14 tipuri diferite de cancer, inclusiv de creier, melanom malign, vezică urinară şi altele.
Grăsimile sănătoase reduc riscul apariției mai multor tipuri de boală
Studiul cercetătorilor de la Universitatea din Georgia, care a vizat cancerul, s-a bazat pe datele unei alte cercetări realizate din Regatul Unit. Cei 250.000 de subiecți ai cercetării au fost monitorizați timp de mai bine de un deceniu. Dintre aceștia, aproape 30.000 au dezvoltat o formă de cancer în timpul perioadei de studiu.
Unele cercetări anterioare au stabilit legături între nivelurile de acizi graşi şi riscul de apariţie pentru cancer. Cu toate acestea, nici un studiu de până acum nu a reușit să determine dacă acizii graşi omega-3 şi omega-6 au redus riscul pentru o formă a bolii. Totodată, nici o cercetare nu a reușit să stabilească dacă cancerul poate fi învins cu printr-o alimentație bogată în astfel de acizi.
Este important de reţinut că beneficiile unor niveluri ridicate de acizi graşi nu au depins de alţi factori de risc precum Indicele de Masă Corporală (IMC), consumul de alcool sau activitatea fizică.
Cancerul ținut departe de dietele sănătoase
Beneficiile pentru sănătate ale dietelor bazate pe alimente bogate în acizii graşi omega-3 şi omega-6 sunt cunoscute. Acizii de acest tip sunt prezențio într-o serie de alimente precum peştele gras, nuci şi chiar în unele uleiuri vegetale. Majoritatea oamenilor nu consumă suficient din aceste alimente pentru a atinge cantităţile recomandate. Iar cancerul este favorizat de o dietă săracă în astfel de grăsimi.
Pentru a suplimenta lipsa alimentelor de acest tip, multe persoane apelează la suplimente cu ulei de pește. Sunt printre cele mai populare pastile dietetice de pe piaţă. Pe de altă parte, cercetătorii avertizează că astfel de suplimente alimentare nu sunt pentru toată lumea. În cazul bărbaților mai în vârstă, nivelurile ridicate de omega-3 ar putea fi asociate cu un risc de cancer de prostată.
Oamenii de știință au constatat că efectul protector al omega-6 a fost mai puternic la participanţii mai tineri, în special la femei. Cercetări anterioare au arătat că pastilele omega-3 pot ajuta la scăderea colesterolului şi a riscului de boli de inimă.
Cercetătorii nu sunt sunt de părere că omega-3 şi omega-6 luptă cu cancerul reglând inflamaţia și ajutând la creșterea celulară din organism. Sunt necesare, însă, mai multe cercetări pentru a identifica cu precizie mecanismele de combatere. Totuși, specialiștii recomandă un consum mai mare de somon, nuci şi seminţe de in.