Cifrele furnizate de BRA reprezintă un salt spectaculos în raport cu anul precedent, când au fost înregistrate „doar” 162 de explozii în cele 12 luni ale lui 2018, informează canalul de stat SVT.

Potrivit lui Stefan Hector de la Departamentul Național de Operațiuni (NOA), al poliției suedeze, natura atentatelor și a exploziilor s-a schimbat în cursul anului care a trecut.

„Înainte, asistam la atacuri cu grenade de mână. Acum, avem încărcături artizanale folosite ca arme în conflicte. Scopul este fie de a răni, fie de a intimida, însă tupeul atacatorilor face ca atacurile să se producă în locuri unde pot fi răniți oameni. Atacatorilor nu le pasă de asta.”

Și Hector a adăugat:

„Fenomenul folosirii explozibililor în conflicte este relativ nou. Aceasta înseamnă că nu știm foarte bine despre originea părților componente ale dispozitivelor explozive.”

Mai multe orașe au fost principalele zone de tulburări, printre care Malmö, unde în iunie au avut loc trei explozii într-un interval de 24 de ore.

Numărul total al împușcăturilor a crescut și el în 2019, de la 306 în 2018, la 316 în 2019. Din fericire, numărul celor împușcați mortal a scăzut de la 45 la 38.

Majoritatea exploziilor și atacurilor cu mână armată au fost provocate de bandele de imigranți, pe care poliția este incapabilă să le controleze.

Un sondaj realizat în luna decembrie arată că doar 8% dintre suedezi cred că guvernul social-democrat condus de premierul Stefan Lofven este capabil să ia măsuri eficiente pentru a stăvili valul de violență.