Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Dezinformarea crasă a Rusiei: închisori tip Guantanamo în Ucraina și Estul Europei
Dezinformarea crasă a Rusiei: închisori tip Guantanamo în Ucraina și Estul Europei

Dezinformarea crasă a Rusiei: închisori tip Guantanamo în Ucraina și Estul Europei

Iată efectele secundare ale unei declarații pripite, vădit nepotrivite, a Președintelui Ion Iliescu despre o cladire cedată pentru operațiuni CIA la București.

Imediat, platforma de război informațional Sputnik a Federației Ruse a lansat o nouă enormitate, de data asta ținta fiind Ucraina, iar elementele secundare statele europene și NATO din Estul Europei, în timp ce și UE este făcută responsabilă: Russia Today a lansat știrea potrivit căreia “lagăre de concentrare de tipul celebrei închisori de la Guantanamo, dar finanţate de Uniunea Europeană, sar afla în Ucraina, România, Bulgaria, Lituania şi Polonia! Două astfel de lagăre au fost cucerite de miliţiile din Novorossia care au publicat pe internet un material video”, a afirmat Russiatoday.ro.

Russiatoday.ro îi citează pe cei din “miliţiile din Novorossia”. O sursă care nu desemnează pe nimeni, prin ambuguitatea sa, dar introduce și vehiculează numele de Novorossia, o regiune din timpul Ecaterinei cea Mare care nu a existat ca atare niciodată, iar azi e sinonimă cu expasiunea neo-imperială a Rusiei și preluarea ieșirii la Marea Neagră a Ucrainei.

Știrea vorbește despre faptul că, în apropiere de Doneţk, ar exista nu una, ci două “închisori militare”, “de fapt un lagăr de concentrare nazist ucrainean neterminat, într-un sat din Zhdanovka, construit pentru persoanele acuzate de regimul pro-american de la Kiev de separatism şi terorism”. Iată și alte simboluri cu impact emoțional la populația vizată: lagăr de concentrare, Guantanamo, juxtapunerea de termeni „naziști ucraineni”, „regimul pro-american”. O construcție-școală a unei non-știri, fără bază reală, dacă cu o colecție de mesaje simbolice, subliminale, de susținere a pozițiilor Rusiei și condamnare a SUA, Ucrainei și politicilor lor prin asociere cu nazismul, lagărele de concentrare, Guantanamo, închisori. Numai bine după lansarea din nou a temei în România.

Evident că, pentru credibilitate, “știrea” – evident exclusivă și senzațională – trebuie să mai conțină detalii: în această închisoare au fost găsite documente potrivit cărora construcţia a fost finanţată de către Uniunea Europeană. Formal, acest lagăr a fost proiectat să fie centru de detenţie pentru imigranţii ilegali. Clădirile au fost amplasate pe terenul unor unităţi militare. Deci a apărut, în relatarea oficinei de propaganda rusă care citează o organizație anonimă inexistentă, dar cu nume simbolic, și Uniunea Europeană. Ea e vinovată, ea a finanțat, chiar dacă vroia altceva, iată la ce sunt folosiți banii europeni!

Și te mai gândești că UE are reticențe în construirea unui aparat de contracarare a războiului informational!

Dar delirul continuă, pentru că nu toate țintele propagandei au fost atinse. Beneficiari de asocierea cu închisorile, Guantanamo, naziștii, trebuie să fie și statele individuale care poartă anatema descosiderării intereselor Rusiei în Ucraina. Astfel, pe lângă cele “două astfel de complexe în satul Zhdanovka din regiunea Doneţk”, din câte cunoaşte sursa anonimă, “sunt 20 de astfel de centre de detenţie pe teritoriul Ucrainei. Nu sunt centre de detenţie pentru imigranţi ilegali în Europa civilizată. Sunt închisori NATO ca cele deja existente în România, Bulgaria, Lituania sau Polonia. Nu este prea greu să includem aceste facilităţi pe lista închisorilor pentru prizonieri de război. Aceste lagăre sunt Guantanamo-ul Europei de Est.” nu se mai spune în pseudo-știrea emisă, care reglează conturile și cu România, Bulgaria, Lituania și Polonia – frontul estic reasigurat al NATO – cu Alianța însăși, folosind “faptul absolut”, cunoscut, firește de întreaga lume, despre „lagăre tip Guantanamo”, americane, asociate deja cu nazismul și numite deja mai sus lagăre de exterminare, care s-ar afla în Estul Europei și în Statele NATO/UE de frontieră.

Suntem în plin război informațional. Cine nu realizează, riscă să fie subiectul acestei manipulări în masă care se adresează deja publicului din spațiul sovietic, dar și elitelor și formatorilor de opinie din Europa de Est, cei care nu mai au timp să verifice sursa fiecărei idei „consacrate” de propaganda rusă, pro-rusă și afiliată, la nivel global. E cazul ca să revenim la regulile clasice ale jurnalismului de fapte și relatări exacte, la comunicarea directă și fără echivoc a instituțiilor, la explicarea fenomenelor și profesionalizarea mass media. Altfel, oricine ne va induce orice idei și va induce orice percepții va dori în populație. Strategia de securitate a României trebuie să conțină explicit această amenințare iar CSAT va trebui să desemneze un responsabil național coordonator pentru formula inter-instituțională integrată de contracarare a acestui tip de amenințare. Cu tot respectul față de libertatea de exprimare și libera circulație a ideilor și opiniilor.