Dezinformarea crasă a Rusiei: închisori tip Guantanamo în Ucraina și Estul Europei
Editura Evenimentul si Capital

Dezinformarea crasă a Rusiei: închisori tip Guantanamo în Ucraina și Estul Europei

Iulian Chifu
Autor: | | 171 Comentarii | 3450 Vizualizari

Iată efectele secundare ale unei declarații pripite, vădit nepotrivite, a Președintelui Ion Iliescu despre o cladire cedată pentru operațiuni CIA la București.

Imediat, platforma de război informațional Sputnik a Federației Ruse a lansat o nouă enormitate, de data asta ținta fiind Ucraina, iar elementele secundare statele europene și NATO din Estul Europei, în timp ce și UE este făcută responsabilă: Russia Today a lansat știrea potrivit căreia “lagăre de concentrare de tipul celebrei închisori de la Guantanamo, dar finanţate de Uniunea Europeană, sar afla în Ucraina, România, Bulgaria, Lituania şi Polonia! Două astfel de lagăre au fost cucerite de miliţiile din Novorossia care au publicat pe internet un material video”, a afirmat Russiatoday.ro.

Russiatoday.ro îi citează pe cei din “miliţiile din Novorossia”. O sursă care nu desemnează pe nimeni, prin ambuguitatea sa, dar introduce și vehiculează numele de Novorossia, o regiune din timpul Ecaterinei cea Mare care nu a existat ca atare niciodată, iar azi e sinonimă cu expasiunea neo-imperială a Rusiei și preluarea ieșirii la Marea Neagră a Ucrainei.

Știrea vorbește despre faptul că, în apropiere de Doneţk, ar exista nu una, ci două “închisori militare”, “de fapt un lagăr de concentrare nazist ucrainean neterminat, într-un sat din Zhdanovka, construit pentru persoanele acuzate de regimul pro-american de la Kiev de separatism şi terorism”. Iată și alte simboluri cu impact emoțional la populația vizată: lagăr de concentrare, Guantanamo, juxtapunerea de termeni „naziști ucraineni”, „regimul pro-american”. O construcție-școală a unei non-știri, fără bază reală, dacă cu o colecție de mesaje simbolice, subliminale, de susținere a pozițiilor Rusiei și condamnare a SUA, Ucrainei și politicilor lor prin asociere cu nazismul, lagărele de concentrare, Guantanamo, închisori. Numai bine după lansarea din nou a temei în România.

Evident că, pentru credibilitate, “știrea” - evident exclusivă și senzațională - trebuie să mai conțină detalii: în această închisoare au fost găsite documente potrivit cărora construcţia a fost finanţată de către Uniunea Europeană. Formal, acest lagăr a fost proiectat să fie centru de detenţie pentru imigranţii ilegali. Clădirile au fost amplasate pe terenul unor unităţi militare. Deci a apărut, în relatarea oficinei de propaganda rusă care citează o organizație anonimă inexistentă, dar cu nume simbolic, și Uniunea Europeană. Ea e vinovată, ea a finanțat, chiar dacă vroia altceva, iată la ce sunt folosiți banii europeni!

Și te mai gândești că UE are reticențe în construirea unui aparat de contracarare a războiului informational!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate