Evenimentul Zilei > Actualitate > Destine amestecate
Destine amestecate

Destine amestecate

EVENIMENTUL SĂPTĂMÂNII. Un amestec tulburător de iubire pasională, violenţă şi moarte într-un film de neratat, „Iubiri şi câini”, al regizorului Alejandro Inarritu.

Un grav accident de maşină are loc în Mexico City. Urmările tragice capătă semnificaţii mult mai profunde după ce ajungem să cunoaştem trecutul celor implicaţi în coliziune . În fapt, este reţeta cuplului artistic Alejandro Inarritu (regizor şi producător) şi Guillermo Arriaga (scriitor, scenarist şi producător) de-a lungul a şase ani, timp în care a fost creată celebra trilogie „Iubiri şi Câini” ( în original, „Amores Perros”, 2001), „21 de grame” (2003) şi „Babel” (2006).

Un puzzle dramatic

Mult mai alert şi străbătut de violenţă decât celelalte două producţii care i-au succedat, „Iubiri şi câini” este construit pe aceeaşi structură de puzzle ca „Babel” şi „21 de grame”, format din mai multe poveşti aparent diferite, dar undeva strâns legate şi influenţate una de cealaltă.

Pornind de la momentul zero al accidentului, scenariul glisează în trecutul şi viitorul personajelor şi dezvăluie treptat istoria tulburătoare, cu pasiunile, minciunile, fricile şi resemnările acestora. Iubirea obsesivă, moartea, singurătatea, prizonieratul în infirmitate sunt câteva dintre temele majore care se regăsesc aici, ca şi în celelalte 2 filme ale triadei.

Prizonierii propriilor decizii

Gael Garcia Bernal, actorul preferat al lui Alejandro Inarritu şi Pedro Almodovar, îl interpretează extraordinar pe Octavio, tânărul zbuciumat a cărui viaţă depinde de câinele său de luptă. Un alt personaj tulburător prins în păienjenişul întâmplărilor este Valeria (Goya Toledo), fost manechin, pe care accidentul o transformă în prizonieră a scaunului cu rotile. Ca o crudă ironie, panouri uriaşe cu silueta ei zveltă se află pe clădirile din jurul locuinţei sale, o ima gine de dinainte de tragicul eveniment, ce se încăpăţânează să îi arate ce a pierdut într-o fracţiune de secundă.

Filmul lui Inarritu s-a bucurat de mare succes la festivalurile de gen, a primit numeroase nominalizări şi premii, printre care un prestigios BAFTA pentru Cel mai bun film străin ( în altă limbă decât engleza), precum şi nominalizări la Globul de Aur şi Oscar, la aceeaşi categorie.

DUMINICĂ, 23.05, TVR CULTURAL