Te atrage ideea de a experimenta diferite culturi şi obişnuinţe sau preferi să te integrezi unei comunităţi care te încurajează din punct de vedere etnic?

Am luat în considerare toate aceste elemente şi, împreună cu români stabiliţi în diferite părţi ale lumii, am realizat un profil al ţărilor unde ai putea ajunge să trăieşti. Descoperă punctele tari şi slabe, experienţe fericite sau nerecomandate şi vezi ce anume ţi s-ar potrivi.    

Los Angeles, California, SUA
. Statele Unite rămân în topul ţărilor cu un nivel de viaţă ridicat, atât din punct de vedere economic, cât şi social, fiind ţara care integrează, cu rapiditate, imigranţii, oferindu-le oportunităţi echitabile de dezvoltare. Diana V. locuieşte în California şi poate fi considerată un emigrant atipic.   

Plecarea Dianei din ţară s-a produs „pe fondul unei crize de moralitate din România”, devenită insuportabilă în ciuda unei vieţi aşezate, cu un business funcţionabil şi reuşite pe plan personal.   

„Salvarea a venit într-un e-mail. Îmi pusesem CV-ul pe câteva site-uri de joburi din SUA. Am fost contactată de câteva companii, dar una era în mod special interesată de mine. Într-o zi însorită de octombrie plecam spre aeroportul din Timişoara, cu destinaţia Los Angeles”, rememorează aceasta. 

O altă ţară nu intra în planuri, pentru că, în ciuda imperfecţiunilor, în sistemul american omul este respectat ca entitate şi are, întotdeauna, opţiuni. SUA este campioană şi la capitolul experienţe pozitive.

Începând cu un serviciu de clienţi de admirat, cu „puterea şi voinţa” specific americană de a accepta şi de a integra pe oricine, „America este ţara unde toată lumea este bine-venită, indiferent de ţara de origine şi nimeni nu se uită la tine ciudat din cauza accentului, de exemplu. Aici, toţi sunt americani, simplu ca bună-ziua!”, consideră Diana V.

Integrare adaptată pentru gustul fiecăruia

Profesional, SUA încurajează  companiile mici, cu diverse domenii de activitate. Corporaţiile ocupă un loc important în economia Americii, cu derogările fiscale de rigoare şi cu reguli bine stabilite.

“Sistemul social/guvernamental este stabil, iar donaţiile private către sectorul social sunt semnificative. În Los Angeles există numeroase clinici gratuite, unde oricine primeşte îngrijire medicală, dar nu în regim de urgenţă, şi, de cele mai multe ori, medicamente gratuite. Doctorii care lucrează la spitale private ajută şi comunitatea locală, prin ore suplimentare şi la aceste clinici, care sunt susţinute din donaţiile celor bogaţi şi ale cetăţenilor obişnuiţi. La fel există şi centre medicale cu costuri foarte mici sau grauite, susţinute de guvern”.

Cultural, Statele Unite sunt recunoscute că susţin şi încurajează integrarea oricărei etnii „Există numeroase comunităţi bazate pe ţara de origine, pe cultură. Dar asta nu înseamnă că sunt exclusiviste. În momentul în care se iese din comunitate, pentru toată lumea există o singură cultură, cea Americană”.

Societate încurajează dezvoltarea personală şi profesională, accentuând importanţa valorilor familiale.

„Concediul post-natal este foarte scurt, iar multe dintre proaspetele mămici aleg să îşi reia jobul sau business-ul destul de repede după naştere. Şi cum aici bunicii nu obişnuiesc să aibă grijă de nepoţi, apare necesitatea unui nou angajat, babysitter-ul. Dar chiar dacă menţin şi un job, timpul petrecut în familie este foarte important pentru cei din societatea americană şi, ca urmare, încearcă să îşi programeze activităţi cât mai multe şi variate împreună”.

„Pentru că vorbim de LA, entertainment-ul este la loc de cinste. Viaţa de noapte este foarte intensă, iar filmarile pentru filme sau show-uri la tot pasul. Se mai întâmplă să dai nas în nas cu vreo celebritate prin mall-uri. Aici am văzut cei mai mulţi oameni care fac sport. Fie că fac jogging pe stradă sau în parcuri, fie că folosesc sălile de sport, unele deschise non-stop, unde ai acces la: piscină, saună, antrenor, pilates, yoga. Parcurile au iarba îngrijit tăiată şi verde, cu terenuri de tenis şi baschet, unele cu piscină şi cu locuri de joacă pentru copii. Pe iarbă se poate călca fără probleme, astfe că mulţi aleg ca în timpul liber să iasă la mici picnicuri”.

Nivelul de viaţă este dinamic, iar în funcţie de performanţele individuale ai acces la servicii sociale, dar care sunt completate de serviciile din fonduri private.

Sidney, New South Wales, Austalia. Despre Australia se spune că are o calitate a vieţii mai ridicată decât în SUA. Ciprian Chiorean a preferat Sidney, în urma unei oportunităţi profesionale în compania la care lucrează, bazat pe recomăndarile familiei, ale celor care au locuit în Australia şi pe preferinţele personale, aflându-se în căutarea unei opţiuni „mai provocatoare şi a unei locaţii mai exotice”, după cum precizează acesta.

În prezent, Ciprian este sigur că a găsit locul ideal pentru a se stabili. „Mă pot considera un norocos al soartei, pentru că am avut ocazia de a bate lumea în lung şi-n lat cu actualul meu job. Oamenii prietenoşi, natură superba, societate centrată pe calitatea vieţii, linişte şi pace. Destul de diferit de Germania, unde acomodarea cu stilul de viaţă impus a fost mai dificilă”.

Ca profil profesional, Australia încurajează antreprenoriatul şi dezvoltarea companiilor mici, flexibile. Susţine multiculturalismul prin prezervarea comunităţilor etnice şi a diferenţelor specifice, valorile şi cultura de familie, printr-un sistem de potecţie socială solid şi avansat.

Iar din perspectiva opţiunilor de entertainment, sunt prezente de la spectacole culturale, evenimente, festivaluri şi competiţii sportive, până la opţiuni diverse de nightlife.

Liviana Mustafa
strada32.com 

CITIŢI ŞI MÂINE CE DESTINAŢII AU ALES ALŢI ROMÂNI ŞI ALEGEŢI CARE DINTRE ACESTEA VI SE POTRIVESC CEL MAI BINE