Cătălin Ştefănescu şi invitaţii săi vorbesc despre anul 2012.
Cătălin Ştefănescu, moderatorul emisiunii "Garantat 100%" (duminică, TVR 1, de la ora 23.20) a ales să discute despre "sfârşitul lumii, anul 2012, între zvonuri, speculaţii şi previziuni".
Invitaţii lui: Magda Stavinschi (directorul Institutului Astronomic al Academiei Române), Vintilă Mihăilescu (sociolog şi antropolog cultural), Mircea Tudor (inginer electronist) şi Radu Grozea (coordonatorul Departamentului Edu caţie- Ştiinţă al TVR). El a răspuns, pentru EVZ, la câteva întrebări.
EVZ: De ce aţi ales acest subiect? Cătălin Ştefănescu: Fiindcă se vorbeşte enorm despre asta, curg documentarele, comentariile, articolele, părerile. Şi pentru că am vrut să prezentăm subiectul ăsta şi din perspectiva unor oameni de ştiinţă, ca alternativă la toate ghicitoarele, clarvăzătorii şi profeţii ce dau năvală.
Ce doriţi să demonstraţi? Nu vrem să demonstrăm nimic. Vrem să arătăm că obsesia sfârşitului lumii e veche de când lumea şi are, la urma urmei, un fundament logic: tot ceea ce are un început are şi un sfârşit. Însă sfârşitul ăsta e încă foarte departe, spun oamenii de ştiinţă.
Are şi criza rolul ei? Evident că da. Plusul de isterie, de neli nişte, e dat şi de vânzoleala crizei. Pe de altă parte, sfârşitul lumii e şi un subiect perfect pentru media.
Sunt oamenii preocupaţi de acest sfârşit sau e doar un subiect la modă? Păi, unii sunt sincer preocupaţi de treaba asta. În fond, dacă ne uităm în jur, nu e foarte greu să vedem că lucrăm la propria noastră distrugere cu o ambiţie şi o incon şti enţă nemaivăzute. Pe de altă parte, da, sigur că e un subiect la modă. E o temă care nu se demodează, încă de acum câteva mii de ani.
Vă este teamă de sfârşitul lumii? Mi-e frică de impostori şi de iresponsabili, nu de sfârşitul lumii după calendarul mayaş.