Auraş Braşoveanu este singurul conducător de club care are curajul să demaşte jocurile de culise şi pariurile murdare din fotbalul mic. DNA a început să scormonească şi mizeria din Liga a II-a la fotbal, nu doar mormanul cu blaturi din prima divizie. La sediul instituţiei din Oradea au fost aduşi, joi dimineaţă, pentru audieri, Geta Onu, preşedinte la ACU Arad, şi fostul internaţional Sorin Cigan. Cei doi sunt acuzaţi că ar fi încercat să mituiască jucătorii de la FC Bihor cu suma de 40.000 de euro. O victorie în acel meci le-ar fi asigurat arădenilor rămânerea în Liga a II-a, în dauna celor de la „U” Cluj.
Geta Onu a părăsit sediul DNA Oradea după câteva ore de discuţii cu procurorii, în timp ce Cigan, acuzat de trafic de influenţă, a rămas în arest. Ieri, magistraţii i-au prelungit mandatul de reţinere preventivă la 29 de zile. Împotriva fostului internaţional s-au strâns mai multe declaraţii incriminatorii acordate de Zoltan Vig, antrenorul bihorenilor, dar şi de la mai mulţi fotbalişti orădeni, care au recunoscut că acesta le-a făcut propuneri „indecente”. „Am recunoscut că domnul Cigan a intrat în vestiarul nostru la pauză şi ne-a cerut să pierdem meciul cu ACU”, a declarat Zoltan Vig în presa orădeană. Ancheta în cazul „Onu - Cigan” este încă la început, însă se aşteaptă un cutremur de proporţii. Auraş Braşoveanu, preşedintele clubului Dunărea Galaţi, primul conducător care a demascat blaturile şi pariurile din Liga a II-a, susţine că DNA are deja un dosar despre mocirla de la acest nivel.
POZIŢIE
Geta Onu se ţine băţoasă: „N-am nici o emoţie” Geta Onu, preşedinta clubului ACU Arad, a părăsit, joi seară, sediul DNA Oradea după câteva ore de audieri. „Nu e normal să vorbesc atât timp cât există o anchetă în derulare. Când se va termina, voi lămuri tot. N-am nici o emoţie, sunt nevinovată”, ne-a declarat ieri Geta Onu. „Probele sunt foarte subţiri în acest caz. E mâna lui Alexandru Toth (n.r. - preşedintele de la FC Bihor)”, a declarat Marius Popoviciu, avocatul lui Sorin Cigan. La audieri au fost chemaţi mai mulţi fotbalişti de la FC Bihor şi Ciprian Roşca (de la ACU). Laurenţiu Opriceană a dezvăluit ce le-a spus anchetatorilor: „Cigan a intrat la noi în vestiar şi ne-a spus: «Am avut o înţelegere»”.
INTERVIU
„DNA are un dosar bine fundamentat”
Auraş Braşoveanu, preşedintele de la Dunărea Galaţi, a povestit în urmă cu un an o tentativă de blătuire a unui meci din Liga a II-a şi faptul că a găsit jucători cu bilete la pariuri în care mizaseră pe înfrângerea echipei lor! Curajul conducătorului gălăţean de a scoate la iveală mizeria de la acest nivel a fost taxată într-o recentă şedinţă a Adunării Generale. Atunci, Dumitru Dragomir i-a transmis „să ia apă în gură, fiindcă face praf”, după ce Braşoveanu a cerut bani din drepturile TV.
EVZ: Domnule Braşoveanu, încep să iasă la iveală lucrurile urâte pe care le-aţi acuzat încă de acum un an. Auraş Braşoveanu: Din păcate, opinia publică a fost atentă numai la ceea ce se întâmpla în Liga I. Mai jos nu s-a uitat nimeni, deşi acolo sunt şi mai multe probleme care nu au nimic în comun cu corectitudinea şi spiritul sportiv.
E mai „alterată” de blaturi Liga a II-a în comparaţie cu prima divizie? E greu de spus. Ceea ce pot să spun sigur este că aceste practici au fost învăţate tot de la „tartorii” din prima divizie.
Dumneavoastră aţi atras atenţia încă de acum un an, însă abia acum au intervenit procurorii DNA... Eu am spus, dar aceste lucruri au continuat. Din ce se aude, DNA are deja un dosar bine fundamentat despre blaturi şi pariuri. Sunt multe echipe, mulţi conducători, antrenori, jucători care tremură fiindcă DNA are probe şi acestea ar putea provoca retrogradarea unor echipe şi excluderea unor personaje.
S-a tot vorbit de blaturi şi rezultate stabilite dinainte pentru pariuri în Liga a II-a. Cât este adevăr, cât fabulaţie? Eu nu pot să vorbesc decât despre ceea ce se întâmplă în Seria I. Din punctul meu de vedere, din această serie numai noi (n.r. - Dunărea Galaţi) şi Sportul Studenţesc suntem echipe „curate”. Nu am date certe despre restul, dar ştiu că s-au scos o mulţime de meciuri de la pariuri. Se ştie că în seria noastră n-au mai fost emoţii cu retrogradarea, fiindcă s-au retras sau au fost scoase din competiţie patru echipe. Tot ce s-a petrecut a fost pentru diverse câştiguri financiare. În Liga a II-a, contractele sunt mici, primele la fel... Despre Seria a II-a nu pot să vorbesc, dar nu cred că iese fum fără foc. Sunt aceleaşi lucruri. Cazul ăsta de la Oradea arată clar cum e mersul. L-au folosit pe Cigan, care nu avea nicio funcţie oficială. Aşa fac toţi, cu oameni din afară, pentru că, dacă sunt prinşi, să nu rişte cluburile nimic.
Dar au apărut suspiciuni şi după jocul Dunărea Galaţi – Dinamo II (scor 7-0). Am fost târâţi fără voia noastră în astfel de mizerii. Nu cred nici că jucătorii de la Dinamo II ar fi putut paria pe scor exact. Era aproape imposibil să nimereşti acest scor. Nu cunosc nimic despre acea situaţie.
N-aţi mai prins niciun jucător cu bilete de pariuri asupra lui? Nu, dar nu bag mâna în foc că, în particular, nu mai pariază.
Cele mai mari probleme sunt cu pariurile, chiar dacă o casă de pariuri şi-a asociat numele cu această ligă. Nu e un paradox? Câştigul financiar al cluburilor de pe urma acestei asocieri nu e cine ştie ce. Noi am luat doar vreo 75 de milioane de lei (n.r. - vechi). Liga a II-a şi Liga a III-a sunt folosite doar ca simple maşini de vot. Din cauza acestor suspiciuni şi probleme, cluburile au foarte mult de pierdut. Noi, în ultimele şapte luni, am pierdut trei investitori care s-au săturat să-şi asocieze numele cu mocirla în care înotăm noi. Nu vedeţi cum se schimbă regulamentele de pe o zi pe alta?
Când aţi fost în Comitetul Executiv, v-a ascultat cineva? Nu m-a băgat nimeni în seamă.
Dragomir v-a trasmis atunci să „luaţi apă în gură fiindcă faceţi praf”... Eu i-am răspuns că am luat în gură apă curată, din Dunăre, dar el a luat în gură apă infestată din Dâmboviţa, care i-a întunecat gândirea. S-a încercat să-mi pună pumnul în gură. Şi din federaţie, şi prin interpuşi.