Evenimentul Zilei > Social > Descoperirea din inima Pământului. Cum ne este influențată viața fără să știm
Descoperirea din inima Pământului. Cum ne este influențată viața fără să știm

Descoperirea din inima Pământului. Cum ne este influențată viața fără să știm

Oamenii de ştiinţă au descoperit dovada existenţei fluidelor care determină producerea cutremurelor, în interiorul diamantelor aflate la mari adâncimi.

Diamantele aflate la mari adâncimi pot fi folosite pentru stabilirea cauzelor producerii seismelor de mare adâncime, este concluzia oamenilor de știință americani.

Geologii afirmă că sub crusta terestră, la adâncimi mari, în zona de tranziție dintre mantaua superioară şi cea inferioară, au loc foarte multe seisme, potrivit antena3.ro.

Potrivit oamenilor de știință, fluidele din această zonă a mantalei au un rol în mecanismul de declanşare a cutremurelor. Până recent nu exista nicio dovadă care să susţină această ipoteză, însă oamenii de ştiinţă au descoperit dovada existenţei fluidelor într-un loc greu de imaginat, și anume în interiorul diamantelor aflate la mari adâncimi.

Natură misterioasă a fluidelor

În timp ce majoritatea diamantelor se cristalizează la adâncime cuprinsă între 140 şi 200 de kilometri, diamantele de mare adâncime se formează la o adîncime cuprinsă între 600 şi 800 km. În interiorul acestor diamante se păstrează mici defecte sau imperfecţiuni provocate de acţiunea fluidelor. Micile imperfecţiuni sunt dovada că în mantaua terestră, la adâncimi între 600 şi 800 km, există fluxuri de substanţe fluide. Oamenii de ştiinţă specializaţi în studierea mantalei terestre doresc să afle care este natura acestor fluide, deoarece locaţia şi dinamica acestora pot influenţa producerea seismelor de mare adâncime, potrivit geochimistului Steven Shirey, cercetător la Carnegie Institution for Science din Stanford, California.