Descopera partiile de schi de la Straja

Descopera partiile de schi de la Straja

Partia de schi Straja se gaseste in Muntii Valcanului, aproape sub varful cu acelasi nume. Un loc aflat in afara principalelor axe turistice ale patriei.

Aflata intr-o zona despre care destui compatrioti nu au o parere prea buna, ministatiunea ofera celor care ajung acolo o priveliste de vis. Primul contact nu e tocmai placut. La capatul telescaunului te intampina un amalgam de cladiri ridicate aparent fara nicio noima. Dincolo de linia cladirilor se afla partiile de schi. Sase la numar, largi, bine delimitate si foarte bine intretinute, acestea au grade diferite de dificultate.

Majoritatea se intind pe spinarea enorma care coboara de la Varful Mutu (1.737 m) pana dincolo de capatul telescaunului. Lungimea lor variaza intre 1.742 m (Platoul Constantinescu) si 519 m (Slalom Special). Doua dintre ele au nocturna si instalatie de zapada artificiala. Exista si o partie potrivita pentru snow-board, Partia Canal (1.300 m lungime), deservita de Teleschiul nr. 2.

Raiul incepatorilor

Ne puteți urmări și pe Google News

Fiind asezate pe un versant nordic, partiile au zapada din noiembrie pana in aprilie. Datorita numarului mare si a dispunerii lor diferite pe verticala muntelui, la Straja se poate schia chiar si in conditii meteo dificile. Daca ai noroc de vreme frumoasa, te vei putea bucura si de o priveliste splendida spre Retezat, care isi intinde una dintre culmile principale pana aproape de Uricani.

De la capatul de sus al teleschiului, aflat la 1.725 m, poti urca in cinci minute pe Varful Mutu, care iarna e acoperit de lespezi enorme de zapada viscolita. De aici, o noua perspectiva minunata: spre culmile sudice ale Muntilor Valcan si, mai departe, pana spre Oltenia subcarpatica.

Senzatia de spatiu este reconfortanta. E posibil ca Straja sa fie cea mai potrivita destinatie pentru cei care se gandesc sa inceapa practicarea schiului.

Cazare la preturi acceptabile

Poti gasi cazare cu preturi cuprinse intre 20 si 40 de lei, in conditii decente. Mancarea e relativ ieftina, exista mai multe restaurante, iar echipamentul de schi poate fi inchiriat de peste tot. Daca mai ai energie, poti sa te dezlantui seara la discoteca de la marginea partiei.

In timpul saptamanii, aglomeratia e redusa, dar in weekend, ca peste tot, poti sta la coada pentru a urca pe partie.

CUM AJUNGI

Din Drumul European 79, care leaga Petrosaniul de Targu-Jiu, faci dreapta, dupa ce iesi din Petrosani pe Drumul National 66 A, si mergi 11 kilometri pana in vechiul oras minier Lupeni. Daca ti-ai propus sa ramai cateva zile la schi, trebuie sa iti lasi masina aici.

Chiar din marginimea Lupeniului porneste un telescaun catre Straja. Acesta urca 23 de minute pana la altitudinea de 1.390 m. Exista si un drum care poate fi parcurs de o masina cu tractiune integrala, lung de 9 kilometri, care ajunge in acelasi loc cu telescaunul.