Derby iranian în Statele Unite

Derby iranian în Statele Unite

Echipele de fotbal iraniene Persepolis şi Esteghlal Teherean vor disputa o partidă amicală într-un oraş american, în care locuieşte o comunitate iraniană importantă, scrie The Guardian.

Timp de mai multe decenii, partida dintre cele două echipe a alimentat o rivalitate incendiară între numeroşii suporteri iranieni ai fotbalului. Derby-ul dintre Persepolis şi Esteghlal Teheran, deseori scena unor scene violente, va fi transformat într-o unealtă diplomatică pe pământ american.

Cele mai mari echipe iraniene plănuiesc turnee americane simultane, care ar putea culmina cu o partidă între ele. Planul a fost dezvăluit de antrenorul echipei Persepolis, Abbas Ansarifard, care a anunţat că echipa va susţine un turneu amical în Statele Unite şi va întâlni şi echipa Esteghlal.

Partide încinse

Ne puteți urmări și pe Google News

Este foarte cunoscut faptul că preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, este un mare împătimit al fotbalului, iar decizia autorităţilor iraniene de a permite organizarea unui turneu în Statele Unite vine la scurt timp după mesajul televizat al lui Barack Obama către poporul iranian.

Cu toate acestea, fotbalul s-ar putea dovedi o modalitate nu tocmai paşnică de întărire a relaţiilor dintre cele două ţări. La Cupa Mondială din 1998, Iranul a învins, cu scorul de 2-1, echipa Statelor Unite, iar vitoria a fost sărbătorită pe străzile din Teheran de sute de mii de oameni. Nici partidele dintre Persepolis şi Esteghlal nu sunt recunoscute pentru armonie şi linişte. Câteva partide au fost întrerupte după izbucnirea disputelor violente generate de unele decizii controversate ale arbitrilor.