Deputatul Movilă, anchetat de DNA pentru că îşi scăpa prietenii de amenzi de circulaţie

Deputatul Movilă, anchetat de DNA pentru că îşi scăpa prietenii de amenzi de circulaţie

Audierile au avut loc azi dimineaţă, cercetările fiind disjunse dintr-un dosar mare de corupţie, finalizat acum trei ani cu trimiterea în judecată a 14 poliţişti de la Rutieră. Schema era simplă: încălcai o regulă în trafic, erai oprit de poliţist, sunai repede la un ştab, care intervenea rapid la un ofiţer din conducerea Poliţiei Rutiere, acesta comanda agentului din trafic să renunţe la amendă şi plecai liniştit acasă.

Petru Movilă, deputat PDL, şi Luana Maxim, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, au fost chemaţi în această dimineaţă la DNA, fiind învinuiţi într-un dosar de corupţie în care mai sunt implicaţi ofiţeri de la Poliţia Rutieră Iaşi. Movilă a transmis că nu poate veni la audiere, motivând că trebuie să aibă grijă de tatăl său bolnav, iar Luana Maxim a ieşit cu puţin timp de la DNA, dar nu a dorit să facă nicio declaraţie. Deputatul PDL se va prezenta la DNA săptămâna viitoare.

Cei doi sunt cercetaţi într-un dosar început în 2009, disjuns dintr-o anchetă complexă, în urma căreia au fost trimişi în judecată 14 poliţişti de la Rutieră, pentru luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Mai mulţi agenţi şi ofiţeri de la Poliţia Rutieră Iaşi modificau procesele verbale de amendă, le făceau pierdute sau nu mai dădeau amenzi, la cererea unor persoane influente din Iaşi. Procuroarea Luana Maxim este acuzată că, în 2008, ar fi intervenit pe lângă poliţistul Cătălin Harnagea, pentru o cunoştinţă, căreia i-a fost suspendat permisul. Şoferul a scăpat până la urmă cu un avertisment.

Cei patru ofiţeri, procurorul şi deputatul au fost interceptaţi în perioada în care procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi făceau cercetări pentru agenţii de la Poliţia Rutieră. În noiembrie 2009, magistraţii au trimis în judecată 14 agenţi din cadrul Poliţiei Rutiere Iaşi pentru  luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Poliţiştii au fost acuzaţi că ar fi intervenit pe lângă colegi pentru ca rudele sau cunoştinţele lor să nu fie sancţionate în trafic. După finalizarea dosarului s-a dispus disjungerea cercetărilor şi declinarea competenţei către DNA. Dosarul celor 14 poliţişti se judecă la Tribunalul Iaşi şi are următorul termen pe 4 octombrie. În cauză au fost audiaţi zeci de martori care susţin că poliţiştii nu au intervenit pentru ei sau că nu îşi mai amintesc ce s-a întâmplat. Oamenii legii au susţinut că sunt nevinovaţi. INTERCEPTARE DIN DOSAR

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorul Luana Maxim intervine pentru un prieten sancţionat în trafic LUANA: - Bună ziua. CĂTĂLIN ? CĂTĂLIN: - Da. LUANA: - LUANA la telefon. Îmi cer scuze că te deranjez. CĂTĂLIN: - Cine? LUANA: - LUANA! LUANA MAXIM. CĂTĂLIN, ai un coleg GRECU? CĂTĂLIN: - Săru'-mâna! Da. LUANA: - Şi cum te înţelegi cu el? CĂTĂLIN: - Bine. LUANA: - Măi, vezi că e un prieten de-al meu. Acuma vrea să-i ia permisu'. Nu ştiu ce-a făcut!... CĂTĂLIN: - Cum îl cheamă? LUANA: - SLABU FLORIN. CĂTĂLIN: - Bine. Săru'-mâna! LUANA: - Da, mulţumesc. O zi bună!