Ei acuză faptul că proiectele de lege pot fi modificate doar în discuţiile din comisiile de specialitate, iar în plen aleşii nu mai pot depune amendamente. Pe de altă parte, aleşii PDL nu comentează nimic despre recenta ordonanţă Boc prin care atribuţiile Parlamentului sunt afectate grav, stabilind că legile adoptate de puterea legislativă pot fi modificate sau abrogate înainte de intrarea lor în vigoare.

Deputaţii PDL sunt însă preocupaţi de Regulamentul Camerei şi vor să reintroducă amendamentele în dezbaterile din plen, iar motivaţia principală este aceea că aleşii trebuie să aibă o putere mai mare întrucât au şi o legitimitate mai mare decât în trecut, fiind trimişi în Legislativ prin vot uninominal.

Năstase a distrus parlamentarismul


Doi deputaţi PDL, Adrian Gurzău şi Daniel Oajdea, susţin că grupul lor parlamentar a luat în discuţie posibilitatea modificării Regulamentului de funcţionare a Camerei Deputaţilor, astfel încât aleşii să poată depune amendamente şi în dezbaterile din plen, aşa cum se întâmpla până în 2000.

Ei au dat vina pe fostul premier Adrian Năstase care a dispus renunţarea la această cutumă din dorinţa de a transforma Parlamentul în anexa Palatului Victoria, adică într-o maşinărie de vot. În cazul în care nu se aduc aceste îmbunătăţiri regulamentului, cei doi deputaţi spun că nu îşi pot îndeplini sarcina de a-i reprezenta pe cetăţenii care i-au ales prin vot uninominal.

Reprezentanţii democrat-liberali mai spun că aleşii nu pot participa la dezbaterile din toate cele 19 comisii de specialitate, iar atunci când proiectele ajung în plen sunt puşi în faţa faptului împlinit, în sensul în care nu mai pot aduce modificări. Tot ce pot face este să respingă în bloc legea sau să o aprobe în forma care a fost adoptată la comisie.

Cei doi deputaţi democrat-liberali intenţionează să solicite şi înfiinţarea unei comisii de anchetă asupra modului în care au fost respectate contractele de privatizare din domeniul energiei. Optimişti în privinţa eficienţei şi a finalizării acestor anchete parlamentare, ei susţin că, dacă se constată încălcări ale legilor, aceste contracte să fie anulate.

Discutăm un articol pe săptămână


Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost modificat substanţial în 2001, când la putere se afla Adrian Năstase, care era acuzat că face abuz de ordonanţele de urgenţă. Decizia a fost motivată prin necesitatea de a eficientiza activitatea parlamentară. PSD a invocat atunci şi practica europeană, accentul fiind pus pe lucrul în comisiile de specialitate.

Deşi PSD avea tot interesul să diminueze forţa Parlamentului, nu este mai puţin adevărat că, pe vechiul regulament, se ajungea la situaţia în care deputaţii discutau săptămâni întregi, în plen, un sigur articol de lege.

În legislatura 1996-2000, în vremea mandatului CDR, posibilitatea depunerii amendamentelor în plen a fost folosită intens, tot abuziv, de către opoziţia PSD şi PRM. Legi importante precum Legea caselor naţionalizate, Legea informaţiilor clasificate sau Legea Ticu au fost tergiversate din acest motiv. 

CITIŢI ŞI:

Boc a dat o mică „lovitură de stat”

Boc se jură că nu se va substitui Parlamentului