Depresia postnatală afectează ambii parteneri

Depresia postnatală afectează ambii parteneri

Aşa-numita depresie post-partum, care apare după naşterea bebeluşului, poate "lovi" mama în prima lună după naştere, dar şi tatăl, după 3-6 luni.

Schimbările pe care le suportă o femeie devenită mamă, dar şi un tată cu noi responsabilităţi pot determina dezechilibre psiho afective, iar entuziasmul şi aşteptarea plină de bucurie a naşterii se pot transforma în confuzie, tristeţe sau anxietate.

"Schimbările emoţionale şi fizice, noile responsabilităţi, oboseala, grija sunt normale pentru această etapă, dar dacă persistă şi creasc în intensitate se pune problema instalării unei depresii postnatale (postpartum)", explică Keren Rosner, psiholog psihoterapeut la cabinetul Mentarex, din Capitală.

De la preocupare excesivă la labilitate psihică

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai des întâlnit simptom al unei depresii postnatale este fluctuaţia de dispoziţie, care variază de la dezinteres la preocupare excesivă faţă de copil, de la frica de a rămâne singur/ă cu copilul până la îndepărtarea oricărei alte persoane din preajma micuţului.

O altă manifestare o reprezintă labilitatea afectivă. "O mamă afectată de depresie plânge fără motiv, se simte singură, tristă şi obosită, trecând foarte uşor de la stări de nervozitate la euforie. Nu e exclus să aibă şi gânduri sau idei delirante, asociate cu riscul de a face rău copilului", spune medicul Keren Rosner.

În cazuri grave poate să apară psihoza post-partum când mama îşi pierde controlul, contactul cu realitatea, are halucinaţii sau delirează. "În aceste situaţii se impune de urgenţă consultarea medicului, eventual internare în spital pentru supraveghere deoarece poate să apară riscul de a răni copilul sau pe ea însăşi", avertizează psihologul.

Mai des la prima naştere

Debutul unui episod depresiv post-partum are loc în decurs de 4-6 săptămâni după naştere. "Depresia apare în special la prima naştere, dar riscul repetării acestor episoade la femeile care au trecut deja printr-un episod afectiv postpartum e mai crescut (30-50% la fiecare naştere)", explică psihoterapeutul.

Nici bărbaţii nu sunt ocoliţi de pericol. Dacă până nu de mult nu au fost în atenţia specialiştilor, acum s-a depistat că la ei boala se instalează după 3-6 luni de la naşterea copilului. Ei se simt neglijaţi, neputincioşi în a-şi asuma noul rol, copleşiţi de responsabilităţi şi pot deveni agresivi, abuzează de alcool, jocuri de noroc şi au escapade extraconjugale.

"În cazul bărbaţilor apare un conflict interior legat de noile priorităţi în cadrul cuplului, care se concentrează pe copil. Se simte neglijat, abandonat, uneori nu se mai simte atras de parteneră şi caută refugiu în altă parte", explică Keren Rosner. Depresia post-partum poate fi confundată cu depresia postnatală de furia laptelui ("baby blues"), care afectează 70% dintre femei.

"Baby Blues e un episod similar, dar de intensitate mai mică, ce se declanşează la naştere şi durează de la 10 zile la două săptămâni, după care se diminuează până dispare", mai spune psihologul. Şi în această situaţie, noua mămică are nevoie de sprijin din partea familiei sau a unui specialist.