Deprecierea leului, mai bună pentru economie decât aprecierea lui

Deprecierea leului, mai bună pentru economie decât aprecierea lui

Devalorizarea monedei naţionale are efecte pozitive asupra produsului intern brut (PIB), cum ar fi ieftinirea produselor realizate de firmele interne. Astfel, deprecierea accentuată a monedelor sunt benefice, deoarece stimulează creşterea economică.

Acesta este concluzia la care au ajuns specialiştii Băncii pentru Reglemente Internaţionale (BRI), citaţi de Bloomberg, notează Mediafax.

Specialiştii BRI arată că deprecierea monedei naţionale vine pe fondul scăderii economiei. Devalorizarea monedei naţionale alimentează inflaţia, dar ieftineşte produsele obţinute de firmele locale, în comparaţie cu cele din import.

Euro se confruntă cu probleme

Declaraţiile reprezentanţilor BRI vin pe fondul acutizării problemelor din zona euro. Moneda unică europeană s-a depreciat cu 22% în raport cu dolarul american, în intervalul 25 noiembrie 2009-11 iunie 2010, în condiţiile în care analiştii estimează că şi alte state care au adoptat euro, cum sunt Spania, Portugalia sau Irlanda, s-ar putea confrunta cu probleme similare cu cele din Grecia.

Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului Financial Times, că un euro puternic a ascuns probleme bugetare ale statelor membre.

Un site economic german a început să afişeze cotaţiile atât în euro, cât şi în mărci. Proprietarii site-ului şi-au motivat decizia prin faptul că majoritatea cititorilor au cerut ca preţurile acţiunilor să fie afişate în mărci.

Ne puteți urmări și pe Google News